Pocetna Društvo UV indikator  nagrada za školu

UV indikator  nagrada za školu

730
0
Podelite

Učenici II-5 razreda Osnovne škole „Stari grad“ iz Užica , učiteljice Jelene Stojilović zahvaljujući kreativnosti i originalnosti  dobitnici su vredne nagrade koja će biti od koristi celoj školi i okolini. Reč je o specijalnom UV  meraču za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja.

UV indikator će pomoći deci da u svakom trenutku saznaju nivo zračenja i tako se na najbolji način nauče kako da se zaštite prilikom boravka na suncu.

-Kao kolektiv veoma smo zainteresovani za sve vidove edukacije koja doprinosi zdravlju naših učenika i prevenciji.  Deca provode dosta vremena na suncu i zato naši prvaci već godinama unazad kao poklon od škole dobijaju kačkete, koji ih štite od sunca-rekla je za “Vesti” Stanimirka Smiljanić Raonić, direktorka Osnovne škole “Stari grad”.

Stav Svetske zdravstvene organizacije je da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja, a preporuka da se sa edukacijom o odgovornom ponašanju na suncu počne u predškolskom i ranoškolskom uzrastu.

– Stvaranje zdravih navika kod dece u zaštiti od potencijalno negativnih efekata sunčevog zračenja zalog je za njihovo zdravlje u budućnosti-istakla je direktorka Smiljanić Raonić.

Konkurs su i ove godine Fond B92 i Eucerin Srbije uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva zdravlja Republike Srbije organizovali  u okviru edukativne kampanje „Zaštita za sve“ u osnovnim školama Srbije.