Pocetna Društvo Različite cene zaštitnih maski

Različite cene zaštitnih maski

2080
0
Podelite

Na osnovu odluke  Kriznog štaba za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti Covid-19 obavezno je nošenje maski u gradskom i međugradskom prevozu. Preporuka je i da se maske nose u svim zatvorenim prostorima uz akcenat na pošte, banke, javne institucije, prodavnice, tržne centre…

Kako je navedeno maske ne moraju biti hirurške već mogu biti i pamučne za višekratnu upotrebu.

Cene maski u užičkim državnim apotekama i privatnim značajno se razlikuju. Na mesečnom nivou jednokratne maske za jednog člana porodice mogu da koštaju u proseku od 1200- 2400 dinara.

U dovoljnim količinama ima u svim apotekama maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju, ali u razgovoru za “Infoeru”  niko ne garantuje da neće doći do poskupljenja, ukoliko veća bude potražnja.

Primera radi u državnim  apotekama u okviru Apoteke “Užice” cena hirurških odnosno jednokratnih maski je 46 dinara, rukavica 21 dinar po komadu, dok je litar razblaženog alkohola 345 dinara, a koncentrovanog 316 dinara.

Za razliku od državnih apoteka u većini privatnih maske su od 65 – 80 dinara, a moguće je u pojedinim apotekama kupiti ih  za 40 i 45 dinara, dok su epidemiološke za višekratnu upotrebu 200 dinara. Rukavice su od 21 dinar par do isto toliko po komadu.

Pamučne maske u buticima su 100 dinara bele, dezenirane 150 dinara, a u parfimerijama od 130 do 339 dinara.

Podsetimo, pre uvođenja vanrednog stanja cena običnih maski bila je 27, 36 dinara a rukavica od 8-12 dinara po komadu. U vreme vanrednog stanja cene su bile ograničene na maksimalnih 120 dinara za obične odnosno jednokratne maske. Tada u državnim apotekama koštale 103 dinara, a u privatnim oko 120 dinara i kupovina je bila ograničena na 10 komada po osobi.