Pocetna Društvo “Teslin toranj” na Zlatiboru

“Teslin toranj” na Zlatiboru

1580
0
Podelite

Opština Čajetina i Naučno – obrazovna fondacije Teslianum potpisale su Memorandum o razumevanju, kao najavu ideje svetskog projekta.

Jedinstvena svetska atrakcija „Teslin toranj“ deo je celine u okviru koje će se nalaziti naučno-obrazovni centar i muzej institut kao i mesto koje će nuditi brojne elemente internacionalnih, zabavnih, rekreativnih sadržaja za sve stanovnike Zlatibora ali i turiste koji budu dolazili. Osnivač fondacije Teslianum jeste direktor Dino parka, u čije ime se novinarima obratila menadžer ovog zabavnog parka.

„Ciljevi fondacije su obeležavanje imena i stvaralaštva Nikole Tesle, unapređenje turističke prepoznatljivosti Zlatibora kao i obogaćivanje turističke ponude Srbije uopšte, podsticanje regionalnog razvoja, briga o deci i mladima. Teslin toranj predstavljaće samo simbol obrazovnog centra“, kaže Slavica Marić PR menadžer Dino parka.

Sama ideja okupila je najbolje stručnjake u regionu iz oblasti arhitekture, školskog obrazovanja, građevinarstva, mašinstva, kulture, ljude koji su čitav svoj život posvetili delu i liku Nikoli Tesli.

„Ovde se ne radi o rekonstrukciji tehnološkog i naučnog eksperimenta. Namera nam je da na ovom prostoru koji nosi u sebi jedan izvanredan potencijal prirodne energije, donesemo neku novu energiju koja identifikuje sadašnji trenutak a čiji je inicijator ona Teslina misaona vertikala i naučni, filozofski i moralni, energetski toranj“, rekao je akademik Branislav Mitrović, predsednik upravnog odbora fondacije Telsianum.

„Hoću da se zahvalim fondaciji koja je razumela naše potrebe, razumela razvoj Zlatibora. Pored određenih teškoća koje imamo u upravljanju ovim mestom, ovo nam dobro dođe da Zlatibor usmerimo u jednom drugom pravcu i da nudimo ono što je i naša vekovna i iskonska želja bila da se Zlatibor razvija u sportsko-rekreativnom, zdravstvenom i kulturnom turizmu“, rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

Opština Čajetina je dugi niz godina navikla svoje građane na postavljanje visokih ciljeva koji će služiti opštem interesu. I ovaj projekat je, kao i zlatiborska gondola, jedan od takvih, na šta je podsetio pesnik Ljubivoje Ršumović.

„Budimo realni, zahtevajmo nemoguće“ – parola koju sam ja čuo i usvojio prvi put kao završeni student književnosti u Beogradu. Šta je realno a šta nemoguće“?

Nakon potpisivanja memoranduma  Ršumović  je rekao da će vidikovac biti zaštitni znak područja u kome nastaje, mesto gde bi se baštinila svest o važnosti Tesle za ovu sredinu kao i dragocen ulog u bolju budućnost naše dece.