Pocetna Politika Ševarlić: Koga zabrinjava nestanak 2300 sela?

Ševarlić: Koga zabrinjava nestanak 2300 sela?

1479
0
Podelite

Kandidat za narodnog poslanika koalicije Zdrava Srbija -Bolja Srbija, Miladin Ševarlić rekao je u Užicu da sve koji se bave naukom i strukom zabrinjava nestanak  2300 sela u Srbiji što je odraz neodgovarajuće agrarne politike.

– Da li ovaj podatak zabrinjava političare to morate njih pitati i postaviti osnovno pitanje za koga praznimo ta sela? Od 2002. godine do danas nestalo je preko 230.000 poljoprivrednih porodičnih gazdinstava. Ukoliko uzmemo u obzir da u jednom selu imamo u proesku sto gazdinstava to znači 2300 sela od 4539 sela u centralnoj Srbiji i Vojvodini je nestalo – rekao je Ševarlić koji je na štandu Zdrave Srbije razgovarao sa Užičanima ne samo o agrarnim problemima.

Po njemu pražnjenje sela je odraz neodgovarajuće agrarne politike, omalovažavanja rešavanja pitanja seoske infrastrukture i  oduzimanja dela subvencija  koja seljacima po zakonu pripadaju.

-Obično se kaže za nešto što je u zapećku to je deveta rupa na svirali, a po Zakonu o podsticajima i ruralnom razvoju selo i poljoprivreda su dvadeseta rupa na svirali, jer im po Zakonu pripada 5 odsto ukupnih poreskih prihoda. Polovinu pripadajućih sredstava nikada nisu dobili uključujući ovaj režim i od 2012. godine do 2020.    ne računajući veliki rebalans od 5 milijardi evra poljoprivrednici i sela su opljačkani za 850 miliona evra tao da su poljoprivrednici i penzioneri najviše opljačkani u ovoj zemlji – kaže pofesor Ševarlić.

On dodaje da bi bio red da neko  odgovara za neispunjavanje zakonskih obaveza, pre svega članovi Vlade sa predsednikom zašto predlažu Zakone o budzetu koji nisu u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi .

-Trebalo bi da odgovaraju narodni poslanici koji glasaju za te zakone kao i predsednik koji potpisuje ukaz. Dva puta sam kao nezavisni narodni poslanik slao zahtev predsedniku Vučiću da ne potpisuje ukaz. Jednom je njegov sekretar odgovorio posle šest meseci od dana potpisivanja ukaza što je bilo bespredmetno, a drugi put nisu odgovorili, ne meni nego građanima – naveo je Ševarlić.

On je poručio poljoprivrednicima da je olovka sada njihovo oruđe da poboljšaju sopstveni položaj, ali ne radeći u stajama, njivama i voćnjacima i vinogradima i apelovao je na sve poljoprivrednike da na izborima podrže one koji se domaćinski ponašaju u svojim lokalnim sredinama.

Kandidat za gradonačelnicu Užica, dr Radmila Smiljanić je rekla da ova koalicija brine o zaštiti životne sredine i razvoju agroturizma, ekopoljoprivrede, turizma i  zaštiti prirodnih resursa.

– Trebalo je voditi računa o korišćenju vode i da kada odemo u selo ne vidimo cevi umesto rečice. Potrebno je ograničiti seču šuma i voditi računa o zemljištu i nezadjivanju zemljišta. Zatim da se u selima vodi računa o otpadim vodama i to su osnovne stvari koje smo davno trebali da imamo, ali smo dovde došli zato što neko nije brinuo i nadamo se da   šansu da ovakvo stanje promenimo i poboljšamo  – rekla je Smiljanić.

Lista Zdrava Srbija – Bolja Srbija na republičkim izborima nosi broj 10, a na lokalnim u Užicu broj 6.