Pocetna Čajetina Agro dan: Sa preradom do veće zarade i dobiti

Agro dan: Sa preradom do veće zarade i dobiti

993
0
Podelite

U Čajetini je održan Agro dan na kome je predstavljem program mera i subencija iz lokalnog budžeta i  potpisan ugovor o saradnji “Zlatiborskog eko agrara” i Fondacije Ana i Vlade Divac u okviru projekta “Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede i prehrambene proizvodnje u opštini Čajetina”. Novina iz lokalnog budžeta su subvencije za preradu na poljoprivrednim gazdinstvima u iznosu do 70 odsto.

 

Realizacija projekta odvija se uz saradnju sa Opštinom Čajetina i finansijsku podršku Američke agencije za medjunarodni razvoj USAID. U pitanju je pilot projekat i osnivanje Fonda iz koga bi se poljoprivrednim gazdinstvima  i udruženjima odobravala podsticajna sredstva  namenjena razvoju poljoprivrede, za nabavku opreme za poljoprivrednu proizvodnju i opreme za preradu prehrambenih proizvoda.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović istakao je značaj prerade  u daljem razvoju poljoprivrede opštine Čajetina, razvoj agroindustrijskog centra u Krivoj Reci, a pored ulaganja preko “Zlatiborskog eko agrara”  naglasio i edukativni i fianansijski značaj potpisanog projekta.

Direktor “Zlatiborskog eko agrara” Vladimir Bojović pozdravljajući poljoprivrednike i program subvencija podsetio je da je preko ovog preduzeća u protekle četiri godine u poljoprivredu uloženo 200 miliona dinara.

-U narednom periodu u fokusu će biti insistiranje na preradi u poljoprivredi opštine Čajetina. U proteklm godinama trudili smo se da podignemo primarne poljoprivredne kapacitete u stočarstvu, voćarstvu i ostalim vidovima proizvodnje. Zlatibor je lokalitet gde je velika potražnja i potrošnja poljoprivrednih proizvoda i ideja je da što veći broj poljoprivrednika bude uključen u preradu i bavi finalnim proizvodima kako bi postigli veću zaradu i dobit – naveo je Bojović uz reči da je to i razlog saradnje sa Fondacijom Divac na novom projektu.

Paralelno sa ovim procesom “Zlatiborski eko agrar” radio je na zaštiti geografskog porekla i dobijena suglasnost za prodaju “Dobro sa Zlatibora”.

-To znači da ukoliko se proizvođači pridržavaju principa tradicionalne proizvodnje mogu dobiti žig kvaliteta “Dobro sa Zlatiibora” i opština Čajetina staje iza svakog od njih – naveo je Bojović uz reči da na ovaj način poljoprivrednike žele da zaštite od upliva sa strane sumljive hrane i nakupaca.

Od danas do 10. jula u Čajetini počinje prijavljivanje za subvencije, teled, junad, nabavku stočne hrane, a očekuje se konkurs za subvencije koje se odnose na preradu na poljoprivrednim gazdinstvima, a podsticaj je čak do 70 odsto.

Uvodno predavanje o stanju u agraru  na skupu održao je profesor Miladin Ševarlić koji je izneo poražavajući podatak da Srbija ima 20.000 nezaposlenih poljoprivrednih stručnjaka i da su mladi agronomi njih 1200 tokom 2012. SMS-om dobili poruku da su izgubili posao.