Pocetna Društvo Prva “pametna škola” u Užicu

Prva “pametna škola” u Užicu

1925
0
Podelite

Prva osnovna škola kralja Petra Drugog u Užicu  je prva “pametna škola” u regionu od ukupno 15 u Srbiji. Kroz projekat vredan 24, 8 miliona dinara obezbeđeno je 15 interaktivnih tabli koje su instalirane u svakoj učionici, sistem kontrolisanog pristupa zgradi i prostorijama sa karticama za učenike i zaposlene, video nadzor i dve rotirajuće kamere u školskom dvorištu, sistem za brzu dojavu vanrednih situacija i detekciju požara i razglas. Sva oprema je u funkciji i doprineće procesu nastavu i povećanje bezbednost u školi.

-”Pametna škola” je u okviru projekta “Pametni gradovi” za koju je Grad Užice dobio sredstva od Ministarstva za inovacije i tehnološkog razvoja za realizaciju ovog projekta. Najmodernija oprema pomoći će deci u njihovom radu i usmeravanju za budući period-istakla je Marija Trmčić Bogojević, članica Gradskog veća za društvene delatnosti.

Ona je najavila i nastavak modernog opremanja užičkih osnovnih i srednjih škola.

Sada je u najstarijoj i najbrojnijoj školi u gradu instalirano sa dve postojeće ukupno 17 interaktivnih tablu koje su i najznačajnije za unapređenje nastave. Obuka za nastavnike je završena tako da će se nova oprema od prvog do osmog razreda konstantno koristiti u nastavi.

-Ceo koncept nastave i obrazovanja u Srbiji zasnovan je na razvijanju digitalnih kompetencija učenika i nastavnika. To znači da ćemo elektronski moći da pratimo digitalne sadržaje, multimedije, elektronske udžbenike… i sve je definitivno mnogo modernije, jednostavnije i deci atraktivnije.

Sve ide ka tome da je nastava usmerena ka konretnim rezultatima procesa učenja i obrazovanja u školi-objasnio je Danijel Radević, direktor Prve osnovne škole kralja Petra Drugog.

On je naveo da u okviru projekta sistema kontrolisanog pristupa na ulazima su postavljeni senzori koji će beležiti ulazak i izlazak lica tako da će i učenici i zaposleni dobiti kartice. Video nadzor čini 11 kamera visoke rezolucije koje će sva dešavanja beležiti i danju i noću.

Direktor Radević je najavio i mogućnost angažovanja privatnog obezbeđenja koje će pratiti sistem bezbednosti jer postojeća sistematizacija u škola nema lice za taj posao.

Nikola Maksimović, direktor JP “Užice razvoj” izdvojio je značajna ulaganja Grada u školske objekte navodeći primere škole “Stari grad “ u Turici, sportske dvorane u Sevojnu, a u toku je priprema projektne dokumentacije  za kompletno saniranje nekoliko škola u gradu.

-U Prvoj osnovnoj školi kralja Petra Drugog kompletno smo uradili dva projekta koji su dobili građevinsku dozvolu a njihova vrednost pored ugrađene opreme je oko 300 miliona dinara. Radovi se odnose na kompletnu rekonstrukciju škole i to građevinskih, elektro i mašinskih instalacija, nadogradnje škole i izgradnje sportske dvorane. U narednom periodu sa projektom ćemo aplicirati kod Ministarstva i Kancelarije za javna ulaganja za sredstva neophodna za rekonstrukcije ove škole- precizirao je Maksimović.

Prva osnovna škola konkursila je i za sredstva iz oportuniteta u iznosu od dva miliona za zamenu starih školskih klupa.

Direktor Radević pozvao je roditelje da upišu decu u predškolski program, a od septembra za njih će biti obezbeđen po jedan obrok u školi.