Pocetna Društvo Otvoren Regionalni inovacioni startap centar

Otvoren Regionalni inovacioni startap centar

5314
0
Podelite

Regionalni inovacioni startap centar u Užicu, u Krčagovu u kompleksu nekadašnje vojne kasarne svečano je otvoren u prisustvu Nenada Popovića, ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj. Ukupna vrednost investicije je oko 51 milion dinara od čega je Ministrstvo zaduženo za inovacije i tehnološki razvoj obezbedilo 46 miliona dinara od kojih je 20 miliona uloženo u rekonstrukciju prostora, isto toliko u opremanje i šest miliona dinara za funkcionisanje centra u prvoj godini. Grad Užice uložio je pet miliona dinara za nabavku opreme i isto toliko za parterno uređenje.

Ukupna površina je 422 metra kvadratna. Projektnu dokumnetaciju izradilo je JP „Užice razvoj“ i RRA „Zlatibor“ koja će i upravljati prostorom i pružati mentorsku podršku korisnicima kojih je do sada prijavljeno 16 od ukupno 25 raspoloživih opremljenih mesta. U Regionalnom inovacionom startap centru moguće je da radi i 50 pojedinca koji donesu svoju opremu. U prvoj godini korisnici ne plaćaju zakup prostora.

Po rečima ministra Nenada Popović, ovo je prvi inovacioni startap centar u užičkom kraju, opremljen je najmodernijom opremom i Vlada Republike Srbije će preko resornog Ministarstva podržati sve programe svima koji u njemu otvore svoju startap početničku kompaniju. Užice je industrijski gigant Srbije, Valjaonica bakra, Impol Seval, Prvi partizan zaslužuju ogromnu podršku inženjerske struke, po kojem je Srbija visoko ocenjena i prepoznata u svetu, naveo je ministar Popović.

-Taj inženjerski potencijal i to inovaciono znanje koje u Užicu postoji, imaće priliku da se ovde u startap inovacionom centru promoviše i da dobije mentorsku podršku.  Deca koja žele ovde da razviju svoju ideju, od Vlade Republike Srbije i od Grada Užica dobijaju podršku od najboljih stručnjaka iz Srbije ali i iz inostranstva kako bi ideju pretočili u proizvod koji će imati prođu i na srpskom, ali i na evropskom i svetskom tržištu- istakao je Popović navodeći da kompanije koje su proteklih godina širom Srbiji osnivali mladi inovatori sada vrede od nekoliko desetina pa čak i do nekoliko stotina miliona dolara.

-Inovacije, informacione tehnologije i sve što je vezano sa digitalizacijom , jeste budućnost Srbije – istakao je ministar Popović navodeći da danas informacione tehnologije i inovacije učestvuju bruto domaćem proizvodu blizu deset procenata uz stalnu tendenciju daljeg napretka.

Po rečima Slavka Lukića, direktora RRA „Zlatibor“, Regionalni inovacioni startap centar je od prvog dana postao deo mreže od 15 inovacionih startap centara u Srbiji koji će osim međusobno, biti povezani i sa Ministarstvom a sve sa ciljem podsticaja početničkih ideja inovacionog preduzetništva i razvoja informacionih programa u užičkom kraju koji ima veliko industrijsko nasleđe. On je naveo da će biti podržana i već registovana mala i srednja preduzeća kako bi došla do finansijskih sredstava koja su im potrebna u realizaciji njihovih ideja. Pomoć će biti pružena kroz konkurisanje za sredstva kod fondova, za dobijanje kredita, za traženje domaćih i inostranih partnera. Regionalni inovacioni startap centar ima mogućnost širenja, povezivanja i uklapanja i sa razvojem visokog školstva, istakao je Lukić.

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković, ovom prilikom podsetio da je Grad Užice zajedno sa RRA „Zlatibor“ na konkursu Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj, dobio podršku za osnivanje Regionalnog inovacionog startap centra.

-Ovo je prilika da Užičani u ovom prostoru pokažu svoju kreativnost i inovativnost i da je komercijalizuju, da rade, zarađuju i dobro žive od svog rada – rekao je, između ostalog, Tihomir Petković i istakao da je cilj da Regionalni inovacioni startap centar bude povezan sa razvojem visokog školstva iz oblasti informacionih tehnologija kroz zajednički nastavni program užičke Akademije strukovnih studija i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, zašta je namenjena zgrada pored od oko dve hiljade kvadrata.

Petar Vuković sa kolegom želi da se bavi komercijalnom proizvodnjom 3D štampača i oni su među prvim korisnicima Regionalnog inovacionog startap centra.

-Došli smo sa prototipom, a želimo dalje da razvijemo svoju liniju ovih štampača koji će zadovoljiti naše kriterijume i biti konkurentni na tržištu.

Ovde smo dobili prostor kao podršku, što nam je veoma bitno, zatim podršku u obavljanju administrativnih poslova i marketinga, ali i mogućnost sardanje sa institucijama koje će nam pomoći u realizaciji ove naše ideje- kaže Vuković.