Pocetna Društvo Poziv seoskim domaćinstvima da konkurišu

Poziv seoskim domaćinstvima da konkurišu

1163
0
Podelite

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević rekao je da užički kraj ima izvanredne potencijale za razvoj seoskog i lovnog turizma kome je potrebna promocija.

-Uputili smo javni poziv seoskim domaćinstvima koja se bave turizmom i pozivamo ih da konkurišu za mnogo veća sredstva nego što im je potrebno. Obišli smo pojedine klanice u  Zlatiborskom okrugu u kojima nam je rečeno da se kapaciteti povećavaju za otkup mesa. Bitno je da povećavamo prerađivačke i prehrambene kapacitete i da ih bude što više – rekao je Bogićević.

Pomoćnik je dodao da će povećanjem prerađivačkih kapaciteta izostati problemi sa drugom i trećom klasom jagode, višnje i maline, jer se kroz otkup može postići kakva takva-cena.

Suština mera jeste povećanje kapaciteta u seoskom turizmu i s obzirom na kampanju “Letujmo u Srbiji” i promocija se odvija i na terenu u domaćinstvima koja se bave ovim poslom.

On je dodao da se slaže u oceni da je sektor seoskog turizma posebno pogođen koravirusom, ali da su kroz jednokratnu pomoć pomognuti povrtari, obeštećeni stočari i pčelari.

Pomoćnik ministra je rekao da će sutra u Beogradu biti održan Nacionalni savet za malinu, ali da nažalost imamo isti problem kao prošle godine.

-Rezultati istraživanja na terenu su poražavajući, jer od svih preporuka koje smo dali malinarima, tretman pre svega 90 odsto nije ispunjeno – naveo je Bogićević i dodao da se mora gledati da prinos po hektaru ne bude 5-6 nego 20 tona maline i svi svoje zadatke moramo uraditi.

Tema sastanka bile su aktuelne i planirane mere podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, analiza postojećih problema kao i predlozi za poboljšanje stanja u poljoprivredi.

Direktor PSSS Užice Ljubodrag Pantelić je rekao je u toku subvencionisana nabavka opreme i mašina u poljoprivredi, priključne mašine i drugo i dodao da je tokom vanrednog stanja oživele elektronske pijace u saradnji službe sa lokalnim zajednicama.

Sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava zaduženi za poslove poljoprivrede.predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Zlatiborskog okruga.