Pocetna Društvo Užice je pokazalo visok stepen vitalnosti

Užice je pokazalo visok stepen vitalnosti

902
0
Podelite

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić sa saradnicima posetio je Užice. Posle prijema koji je ovom prilikom priredio gradonačelnik Užica Tihomir Petković, ministar Ružić je obišao radove na izgradnji jedinstvenog upravnog mesta u užičkoj Gradskoj upravi i parternog uređenja Narodnog muzeja zašta ovo Ministarstvo izdvaja značajna sredstva.

U izgradnju jedinstvenog upravnog mesta koje će raditi u prostoru dosadašnje pisarnice, Ministarstvo ulaže osam miliona dinara, dok je ukupna vrednost investicije oko 8,212 miliona dinara. Jedinstveno upravno mesto biće moderno i savremeno opremljeno i tu će građani Užica moći da dobiju sve potrebne informacije i završe sve poslove vezane za Gradsku upravu. Završetak radova se očekuje do sredine jula. Ministarstvo je izdvojilo i tri miliona za radove za parterno uređenje Narodnog muzeja čija je ukupna vrednost oko devet miliona dinara. Završetak ovih radova se očekuje za dvadesetak dana.

Po rečima ministra Branka Ružića, izgradnja jedinstvenog upravnog mesta je pilot projekat kojim je Ministarstvo želelo da građanima širom Srbije, u svim lokalnim saoupravama, omogući da na jednom mestu obave sve poslove koji su vezani za lokalnu samoupravu. U protekle tri godine Ministarstvo je u ove namene izdvojilo oko milion evra za 24 lokalne samouprave.

-Ideal i cilj nam je da svaka lokalna samouprava ima jedinstveno upravno mesto, da na njemu građanima budu dostupne pojednostavljene, objedinjene procedure i da na tim šalterima ostvare sva svoja prava na mnogo brži, transparentniji način – istakao je Ružić i podsetio da sve to podržavaju odgovarajući usvojeni zakoni kao i elektronska platforma što omogućava elektronsku razmenu podataka. Što se tiče podrške radovima parternog uređenja Narodnog muzeja, ministar Ružić je između ostalog rekao:

-Ovaj projekat je važan i simbolički, jer se radi o Narodnom muzeju koji pokriva čitav Zlatiborski okrug, predstavlja kulturnu baštinu, ima preko 60.000 eksponata, autentičnu Fabriku oružja iz vremena Užičke republike, zatim Kadinjaču. Sve je to izuzetna istorijska vrednost koje Užice poseduje i zato je važno da ambijentalnu celinu uradimo tako da može zaista da posluži i kao turistički potencijal za razvoj turizma.

Ministar Ružić izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo od ove godine formiralo i nagradni fond za najuspešnije lokalne samouprave.

-Dobra lokalna samouprava zanači da moramo imati i prisutnu participativnost građana koji će se opredeljivati spram prioriteta. A Užice je pokazalo visok stepen vitalnosti – istakao je Ružić i ukazao na značaj saradnje Ministarstva i jedne lokalne samouprave koja može dovesti do realizacije, možda ne kapitalnih, ali veoma važnih projekata za same građane i očekuje i u narednom periodu da se Užice pojavi sa novim projektima.

Osim toga, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave novčano je nagradio Grad Užice kao najuspešniju lokalnu samoupravu u oblasti transparentnosti, odnosno učešća javnosti u radu lokalne samouprave. U projekat „Udružimo se“ u koji Grad ulaže deset miliona dinara, Ministarstvo izdvaja 1,3 miliona, a deo sredstava opredelila je i Švajcarska vlada. Po rečima gradonačelnika Tihomira Petkovića, grad Užice je zahvalan za svu finansijku podršku koju je dobio od Ministarstva, a posebno za to što je prepoznat kao najuspešnija lokalna samouprava i izrazio uverenje da će nagrada doprineti još uspešnijoj saradnji koja je u proteklih nekoliko godina bila izvanredna. NJen rezultat je realizacija više važnih projekta za grad Užice, poput i prošlogodišnje rekonstrukcije OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu zašta je Ministarstvo izdvojilo 8,5 miliona od 18, 5 miliona koliko je bila ukupna vrednost.