Pocetna Bajina Bašta Održana „Ćirilična baština“

Održana „Ćirilična baština“

1049
0
Podelite

U Bajinoj Bašti je od 22. do 24. maja održana druga po redu manifestacija „Ćirilična baština“ uz sve mere zaštete propisane zbog pandemije koronavirusom. Prvi dobitnik „Ćirilične darovnice“ je dnevni list „Politika“.

????????????????????????????????????

Nosilac Manifestacije je Ustanova „Kultura“ pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Bajina Bašta. Prošlogodišnja „Ćirilična baština“ je uz izuzetan i raznovrstan program privukla veliku pažnju medija a od Ministarstva kulture i informisanja nagrađena je nagradom „Kulturni obrazac godine“. Ove godine, ministar kulture Vladan Vukosavljević, uputio je pismo podrške opštini Bajina Bašta povodom održavanja „Ćirilične baštine”.

-Ministarstvo kulture i informisanja svesrdno pozdravlja napore opštine Bajina Bašta na zasnivanju i održanju „Ćirilična baština”, manifestacije proizišle iz bajinobaštanske Deklaracije o ćirilici usvojenoj prošle godine, koju je Ministarstvo kulture i informisanja takođe podržalo. Ako svemu tome dodamo okolnost da programi „Ćirilične baštine” otpočinju uoči Dana slovenske pismenosti, Svetih Ćirila i Metodija, možemo osetiti snažnu simboličku poruku o značaju borbe za očuvanje i negovanje našeg osnovnog pisma. U tome se razaznaje i duboko zračenje manastira Rače i njenih čuvenih pisara i pisaca Račana, od Jeroteja do Gavrila Stefanovića Venclovića, koji su srpsko slovo čuvali i preneli do severnih panonskih krajeva posle Velike seobe, navodi se između ostalog u pismu, prenosi portal Drina info.

Budući da je osnovna ideja manifestacije negovanje ćirilice kao jednog značajnog aspekta kulturnog nasleđa srpskog naroda, od ove godine počela je da se dodeljuje „Ćirilična darovnica“, nagrada za izuzetan doprinos i naročite zasluge u očuvanju i promociji ćirilice i negovanju srpskog jezika i pisma. Prvi dobitnik „Ćirilične darovnice“ je dnevni list „Politika“. Inače, cilj organizatora je da se nagradom na nacionalnom nivou istaknu organizacije i pojedinci koji svojim radom doprinose promociji i očuvanju ćirilice.

U okviru manifestacije ‘Ćirilična baština“, priređena je postavka kaligrafije na kojoj je autor, akademski slikar Dušan Mišić iz Šapca, u okviru ciklusa „Slika i reč“ izložio 20 radova, tekstova koji su molitve iz bogoslužbenih knjiga, ispisanih ćirilicom na pergamentu sa ukrasnim ornamentima nalik srednjovekovnim.
Pre same manifestacije, organizatori su raspisali literarni i likovni konkursi za učenike svih osnovnih škola na teritoriji opštine Bajina Bašta, kao i internet konkurs pod nazivom „Ćirilica se piše srcem“ na fejsbuk stranici manifestacije. Na samoj manifestaciji predstavljeni su najuspešniji radovi sa ovog konkursa.

Tokom „Ćirilične baštine“ održano je i predavanje o kaligrafiji, predavač je bio slikar Dušan Mišić. Priređena su i predavanja prilagođena temi i ciljevima manifestacije, između ostalih i multimedijalno predavanje koje je priredila Anđelka Petrović, magistar nauke o književnosti, kao i razni drugi sadržaji snimani na prepoznatljivim lokacijama Bajine Bašte, kao što su kućica na Drini i manastir Rača.