Pocetna Bajina Bašta Ovog vikenda Ćirilična baština

Ovog vikenda Ćirilična baština

1128
0
Podelite

U Bajinoj Bašti se od 22. do 24. maja održava druga po redu manifestacija Ćirilična baština. Nosilac Manifestacije je Ustanova „Kultura“ pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Bajina Bašta. Prošlogodišnja Ćirilična baština je uz izuzetan i raznovrstan program privukla veliku pažnju medija a od Ministarstva kulture i informisanja nagrađena je nagradom „Kulturni obrazac godine“.

Kako je objavio portal Drina info, budući da je osnovna ideja manifestacije negovanje ćirilice kao jednog značajnog aspekta kulturnog nasleđa srpskog naroda, od ove godine, biće dodeljivana „Ćirilična darovnica“, nagrada za izuzetan doprinos i naročite zasluge u očuvanju i promociji ćirilice i negovanju srpskog jezika i pisma. Cilj nagrade je da se na nacionalnom nivou istaknu organizacije i pojedinci koji svojim radom doprinose promociji i očuvanju ćirilice.

U aktuelnoj situaciji, koja značajno ograničava okupljanje publike i samim tim raznovrsnost programa, organizatori su ipak uspeli da naprave zanimljiv i raznovrstan program. Raspisani su literarni i likovni konkursi za učenike svih osnovnih škola na teritoriji opštine Bajina Bašta, kao i internet konkurs pod nazivom „Ćirilica se piše srcem“ na fejsbuk stranici manifestacije. Ovi konkursi uveliko traju i izazvali su veliko interesovanje i izuzetan odaziv.

Imajući u vidu specifične okolnosti zbog epidemije koronavirusa program i aktivnosti tokom manifestacije biće tome prilagođeni. Programi će biti na otvorenom prostoru, dostupni tokom čitavog dana slučajnim prolaznicima. Izložba kaligrafskih radova organizovana je na ulici ispred galerije Ustanove „Kultura“ kao i izložba u samoj galeriji. Takođe, u posebno osmišljeni ambijent ispred galerije biće uklopljeni i izloženi nagrađeni radovi sa konkursa koji su trenutno u toku. U večernjim časovima, prema satnici programa, održavaće se posebni sadržaji, kao što je javni čas sa predavanjem o kaligrafiji koji će voditi akademski slikar Dušan Mišić, potom, tu su i predavanja prilagođena temi i ciljevima manifestacije gde se može istaći multimedijalno predavanje koje će prirediti Anđelka Petrović, magistar nauke o književnosti, kao i razni drugi sadržaji snimani na prepoznatljivim lokacijama Bajine Bašte, kao što su kućica na Drini i manastir Rača.

Program manifestacije biće uživo prenošen na velikom video bimu postavljenom na glavnoj šetačkoj zoni varošice u Podrinju, a program u galeriji će biti dostupan u skladu sa propisanim merama od strane državnih organa.