Pocetna Društvo Niske koncentracije polena na Zlatiboru

Niske koncentracije polena na Zlatiboru

1017
0
Podelite

Agencija za zaštitu životne sredine počela je merenje koncentracije polena 24 alergene biljne vrste u vazduhu na području Zlatibora i okoline. Merenje se obavlja se u okviru sistematskog praćenja koncentracije polena  na teritoriji Opštine Čajetina –merno mesto na Zlatiboru.

U izveštajnom peridu od 11.  do 17. maja na području koje pokriva merno mesto na Zlatiboru, aktivni su bili poleni 13 biljnih vrsta: javora, breze, graba, leske, jasena, oraha, četinara bokvice, trave, hrasta, vrbe, čempresa, koprive i bukve.

Koncentracije polena navedenih biljnih vrsta uglavnom su bile veoma niske i nisu mogle izazvati alergijske reakcije osim kod veoma osetljivih osoba. Tri biljne vrste: četinari, čempresi i javor emitovale su veće količine polena, pa su njihove koncentracije polena povremeno prelazile u zone umerno visoke i visoke koncentracije polena, mogle su izazvati reakcije kod osoba alergičnih na ove polene.

S obzirom da je „zlatiborski semafor“ u prethodnom periodu registrovao najveće vrednosti polena borova i jela, koji nisu veliki alergeni, izuzetno je povoljan period za pčele koje sakupljaju polene za med od ovih vrsta četinara.

Da podsetimo, opština Čajetina finansira merenje koncetracije polena od strane sertifikovanog stručnjaka u okviru Agencije za zaštitu životne sredine.