Pocetna Kultura “Portfolio” o fotografskoj sceni na Youtubu

“Portfolio” o fotografskoj sceni na Youtubu

775
0
Podelite

Nezavisni filmski centar “Filmart“ iz Požege, na svom You tube kanalu, emitovaće premijerno video web serijal o domaćoj fotografskoj sceni Fotodokumenti “Portfolio”.

Video serijal Fotodokumenti Portfolio, pokrenuo je 2019. godine NFC Filmart iz Požege, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, sa idejom da se na autentičan način predstave domaće prakse u oblasti fotografije, kroz intervjue i prikaze rada autorki i autora različitih generacija, uz odabrane pozitive i pokretne slike iz njihovih opusa i arhiva.

Osmišljen kao prva faza šireg uvida u fotografsku scenu Srbije, Fotodokumenti Portfolio u prvoj sezoni od ukupno šest epizoda, predstavlja autorske pristupe, poetike, tematsko-problemske fokuse istraživanja kao i široku oblast interpretacije fotografije, od funkcije dokumenta do umetničkog izraza Branimira Karanovića, Goranke Matić, Ivana Petrovića, Aleksandrije Ajduković, Aleksandra Kelića i Stefane Savić.

Kroz zanimljive i vizuelno atraktivne celine, urednici serijala Miroslav Karić, Milica Lapčević i Slađana Petrović Varagić u razgovorima sa autorima dotiču se i niza pitanja o poziciji fotografije unutar društvene komunikacije, mrežne razmene i dinamike produkcije vizuelnih sadržaja, njihovog konteksta, značaja i mesta umetničko fotografskih arhiva, kao i drugih pitanja koja su predmet brojnih teorijskih istraživanja.

Serijal će na Youtube kanalu NFC “Filmart” biti emitovan četvrtkom u 18 časova.