Pocetna Društvo Krizni štab: Još nije gotovo

Krizni štab: Još nije gotovo

1238
0
Podelite

Načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije Tihomir Petković ocenio je da je Grad Užice do sada epidemiju koronavirusa prevazišao na zadovoljavajući način i upozorio da ništa nije gotovo.

On je posle sednica Kriznog štaba rekao da planovi vezani za epidemiju ostaju i dalje na snazi i pozvao gradjane da budu disciplinovani i pridržavaju se osnovnih higijenskih preporuka u borbi protiv virusa i poštuju socijalnu distancu.

Preporuka Predškolskoj ustanovi Užice čije će testiranje svih radnika biti gotovo do petka 22. maja, odnosi se na to da roditelji decu mogu dovesti u vrtić i bez potvrda firmi kod kojih su zaposleni na osnovu sopstvene izjave.

– Videćemo da li će preostala četiri vrtića početi sa radom, da li će to biti ponedeljka-utorak. Nije nam u interesu da vrtići počnu da rade, a da u njima nema dece  – rekao je Petković o pokretanju rada preostala četiri užička vrtića i podsetio na anketu od pre sedam dana  da je od 460 roditelja koji su prijavili dolazak dece u vrtićima 270 mališana.

Načelnik je posle sednice Štaba govorio i o izveštaju i preduzetim merama tokom vanredne situacije i merama sa kojima se nastavlja s obzirom da epidemija još nije prošla.

-Ocena Štaba jeste da je epidemija bila pod kontrolom i da nije bilo nekontrolisanog povećanja zaraze. Najbolji dokaz za to što jeste što nije bilo zaraženih u medicinskom osoblju, Zdravstvenom centru, Zavodu za javno zdravlje, Domu zdravlja, užičkom MUP-u, Domu za stare, volonterima Crvenog krsta i zaposlenima u javnim institucijama Grada Užica.

On je naveo podatak da od 2034 testiranih građana na području Zlatiborskog okruga 151 pozitivno od čega 41 iz grada Užica tokom vanrednog stanja od 15. marta do 6. maja. Zaključno sa današnjim danom testirano je 4670 stanovnika Okruga od kojih je 164 pozitivno na koronavirus, a u Užicu 45. Gradonačelnik Petković je rekao da možemo biti zadovoljni ovakvim stanjem, ali da je gubitak svakog života jeste za duboko žaljenje i da je 11 lica preminulo.

– Uspešnosti prevazilaženju epidemije dali su građani svojim disciplinovanim ponašanjem i ozbiljan rad zdravstvenih ustanova,  Crvenog krsta, užičkog MUP-a, javnih preduzeća Bioktoša koji je radio dezinfekciju i drugih javnih službi, jer nije bilo problema sa vodom, grejanjem odnošenjem smeća – naveo je Petković.

Načelnik je posebno pohvalio organizaciju Crvenog krsta Užice koja je sa svojih 60 volontera  pružila pomoć socijalno ugroženim i starijima od 65 godina tako da je 7500 Užičana dobilo neki vid pomoći, bilo da je u pitanju 1500 socijalno najugroženijih dok je  900 porodica dobilo higijenske i pakete hrane.

Kako bi sve funkcionisalo tokom vanrednog stanja veliki doprinos dali su donatori kojima su ovom prilikom u ime Grada Užica Petković zahvalio navodeći  da je Crveni krst imao 17 donatora, a Zdravstveni centar 61  koji su Centar pomogli sa 19 miliona dinara.