Pocetna Društvo Ambulanta ponovo u fabričkom krugu

Ambulanta ponovo u fabričkom krugu

1246
0
Podelite

Valjaonica bakra Sevojno i „Impol Seval“, okosnice privrednog razvoja užičkog kraja, zajedno su obnovile ambulantu opšte medicine, koja je prestala da radi pre 20 godina, a koja će sada biti na usluzi za oko dve hiljade zaposlenih u obe kompanije

Ambulanta je smeštena u fabričkom krugu, u prostorijama centralne garderobe Valjaonice bakra, na mestu gde je bila i nekada. a sastoji se od dve lekarske i jedne ordinacije za manje hiruške intervencije. Prostor je potpuno rekonstruisan i opremljen najsavremenijom medicinskom opremom i nameštajem. Osim usluga iz oblasti opšte medicine ambulanta će pružati usluge preventivnih pregleda zaposlenih kao i prve pomoći zaposlenima u slučaju povreda na radu. Za početak u njoj će raditi jedan lekar i dve medicinske sestre od 9 do 17 časova. Kako se bude povećavao broj pacijenata, tako će biti povećan i broj angažovanih zdravstvenih radnika a rad ambulante biće organizovan i u drugoj smeni.

Desko Nikitović, predsednik Nadzornog odbora Valjaonice bakra Sevojno, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog otvaranja ambulante uz bezrezervnu podršku užičkog Zdravstvenog centra.

-Pre nekoliko godina doneli smo odluku da posvetimo izuzetnu pažnju uslovima rada i zdravlju naših zaposlenih i u sklopu svega toga je i otvaranje ambulante. U tom smislu izveli smo i brojne građevinske radove, napravili nove sanitarne čvorove prvenstveno u proizvodnji, a u toku je i realizacija velike investicije, izgradnje ventilacionog sistema naročito u onim delovima gde su teži uslovi rada. I u narednim godinama nastavićemo da investiramo u poboljšanje uslova rada. Na žalost, desilo se da se korona pojavi pre nekoliko meseci što je još jednom potvrdilo koliko je važno zdravlje naših radnika-rekao je između ostalog Nikitović i naveo da je prošle godine za sve zaposlene u Valjaonici bakra organizovan sistematski pregled. Ispostavilo se da je sedam ljudi u zadnjem momentu, zahvaljujući ovom pregledu spaslo život, pa je doneta odluka da se svake godine svim radnicima omogući plaćen sistematski pregled.

-Ova amnbulanta će prvenstveno služiti za hitnu pomoć, jer se u proizvodnje rade i opasni poslovi pa je zato veoma bitno da lekara stalno imamo blizu – rekao je Nikitović i istakao da će biti nastavljena rekonstrukcija prostora u zgradi u kojoj je smeštena ambulanta, a koji je namenjen za nove svlačionice i tuševe i očekuje da će svi ti radovi biti gotovi do kraja godine.

Dr Miloš Božović, direktor užičkog Zdravstvenog centra, rekao je da su aktivnosti vezane za otvaranje ambulante započele pre početka pandemije koronavirusom, ali je vanredno stanje usporilo njihovu realizaciju.

-Mi smo opredelili kadar za ambulantu, a prostor i opremu ove dve kompanije. U tome nam je pomoglo i naše Ministarstvo koje nam je odobrilo prijem novih mladih zdravstvenih radnika. U okviru Zdravstvenog centra u vreme vanrednog stanja primljeno je 145 zdravstvenih radnika od kojih je 34 lekara. Sve to će omogućiti da nastavimo i dalje da pružamo što kvalitetnije usluge. Ambulanta je jedna od tih usluga na primarnom nivou.Uslovi za rad u njoj su odlični. Sve što je potrebno od savremene opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu imamo ovde – rekao je između ostalog Božović, zahvalivši se i ovom prilikom i Valjaonici bakra i „Impol Sevalu“, kao i ostalim privrednim društvima koja uvek pomažu užičkom zdravstvu.