Pocetna Društvo Šest vrtića počinje sa radom

Šest vrtića počinje sa radom

1615
0
Podelite

-Od 11.maja u vrtić Poletarac dolaziće deca iz vrtića Đurđevak, u Bambi deca iz objekta Jihai Mama Vong, u Zeku deca iz Bajke, u Neven iz Sunca, u Leptirić iz Iskre, a počinje sa radom i vrtić Maslačak u Sevojnu-navela je za „Vesti“ Veselinka Jovanović, direktorka Predškolske ustanove Užice.

Predškolska ustanova „Užice“ od 11.maja otvara objekte za prijem dece  u skladu sa iskazanim potrebama porodica zaposlenih roditelja, odnosno drugih zakonskih zastupnika, koji nemaju drugu mogućnost zbrinjavanja dece. Kako bismo imali uvid u to kojim roditeljima je potrebno zbrinjavanje dece u ustanovu, uradili smo ispitivanje, odnosno roditelji su se javili vaspitačima.

Za polazak detete u vrtić potrebno je da roditelji dostave potvrdu  da poslove moraju da obavljaju u sedištu ili drugim organizacionim jedinicama poslodavca, sa kontaktom poslodavca i potvrdu od lekara pedijatra o zdravstvenom stanju deteta ne stariju od 7 (sedam) dana.

Važno je, takođe, da se svi i dalje pridržavamo propisanih epidemioloških mera koje se odnose kako na sve zaposlene u ustanovi tako i na roditelje koji dovode i odvode decu. Što se tiče zaposlenih i pripremljenosti prostora, spremni smo za rad. Svi objekti su redovno održavani tokom trajanja vanrednog stanja s tim što se u poslednje dve nedelje pristupilo detaljnom čišćenju, pranju i dezinfekciji celog  prostora objekata, igračaka, radnih površina i nameštaja. Dogovorena je  i dezinfekcija svih površina sa Zavodom za javno zdravlje Užice kao i testiranje svih zaposlenih na COVID-19.  Tako da ponedeljak 11. maj dočekujemo spremni da ispoštujemo sve preporuke koje su naložene od strane epidemiološke službe. Ovo je samo deo onoga što ustanova mora da obezbedi kako bi zdravlje i bezbednost zaposlenih i naše dece  bila na maksimalnom nivou- ističe Jovanović.

Zamolila bih roditelje da ne dovode decu ako kod kuće primete bilo kakvu promenu zdravstvenog stanja. A takođe je obavezno da roditelji  dolaze u vrtić sa maskom. Da bi deca lakše prihvatila odvajanje i ostajanje u vrtiću  preporučila bi da, nošenje maske, deci prezentuju kroz igru, jer će ih vaspitači dočekati sa maskom. Ovaj način „igre“ pomogao bi deci da  lakše prihvate svoje vaspitače i da ponovna adaptacija prođe što bezbolnije. Ovo se posebno odnosi na mlađu decu i na onu koja su emotivno osetljivija.

Da li će svi vrtići raditi?

Od 11.maja rad će početi u 6 (šest) naših objekata i to u vrtić Poletarac će dolaziti deca iz vrtića Đurđevak, u Bambi deca iz objekta Jihai Mama Vong, u Zeku deca iz Bajke, u Neven deca iz Sunca, u Leptirić deca iz Iskre, a počinje sa radom i vrtić Maslačak u Sevojnu.  Kapacitet ovih objekata zadovoljava trenutno  iskazane potrebe roditelja čime smo ispoštovali preporuku da u grupi bude od 10-12 dece . U slučaju povećanja potreba spremni smo da u najkraćem roku otvorimo i ostale objekte.

Kako će biti organizovan rad?

Rad će biti organizovan, pre svega, u skladu sa preporukama epidemiološke službe i nadležnog Ministarstva, koje se odnose na postupanje u ovakvim situacijama, edukovanje svih zaposlenih kako i na koji način  postupati, kako organizovati igru i život, a ne ugroziti zdravlje i bezbednost svih. Mora se pojačati nadzor svih struktura zaposlenih, kako nad higijenom  prostora tako i higijenom ruku i svega sa čime se dolazi u dodir. Koristićemo svaki slobodan trenutak da provodimo vreme u dvorištu u manjim grupama i kroz različite edukativne sadržaje sa decom pričati o važnosti poštovanja pravila koja su  jako važna za zdravlje svih nas.

Za vreme vanrednog stanja komunikacija sa roditeljima i decom postojala je i kroz edukativne radionice. Šta biste istakli i kakav je bio odziv?

Komunikacija vaspitača i dece traje već više od mesec dana. Vrtić se preselio u porodicu i na taj način smo ostali  podrška porodici, podrška deci da očuvaju zajedništvo grupe u ovim uslovima. Ovo je bio veliki izazov za sve zaposlene i  jedan nov način rada u primeni digitalnih tehnolodija. Vaspitači su u dogovoru sa roditeljima oformili svoju mali zajednicu najčešće  putem viber grupa, SMS poruka, mejlova, fejsbuk grupa i na taj način komunicirali sa decom i roditeljima. Razmena edukativnih sadržaja odvija se gotovo svakodnevno o čemu svedoči mnoštvo materijala, slika, video snimaka koje su vaspitači dobijali kao povratnu informaciju od dece i roditelja. Istakla bih veliko angažovanje i zalaganje vaspitača koji, u ovim uslovima nemaju  ni radno vreme, jer se razmena sadržaja odvija  tokom celog dana. Sadržaji su dostupni roditeljima i na sajtu Predškolske ustanove i na fejsbuk grupi Predškolska ustanova „Užice“. Predlažu se aktivnosti za sve uzraste. U ovakav vid komunikacije uključeno je oko 1660 porodica.

Kako se odvija elektronski upis, koliko ima prijava, do kada je rok za nove polaznike?

Elektronski upis dece počeo je 31. marta i  do sada je primljeno nešto više od 50 zahteva za upis dece. Prema nekim informacijama imam utisak da se roditelji malo teže snalaze sa ovim vidom prijavljivanja. Način prijave preko e Portala zaživeo je u preko 140 gradova u Srbiji, a ovo će ubuduće biti obavezan način prijava. Podnošenje zahteva dolaskom u prostorije  uprave, omogućićemo  od 11.maja do 1. juna. Prijem dece, koja će krenuti u vrtić od septembra, biće obavljen početkom juna meseca a rezultati prijema biće istaknuti na svim objektima naše Ustanove najkasnije do 20. juna. Sve potrebne informacije koje su aktuelne, roditelji mogu  pročitati na sajtu Predškolske ustanove ili se informisati putem mejla ili telefona koji se takođe nalaze na sajtu.