Pocetna Ekonomija U aprilu 339 firmi nastavilo rad

U aprilu 339 firmi nastavilo rad

975
0
Podelite

Tokom ovog meseca 339 kompanija, koje su u prethodnom periodu ili potpuno obustavile proizvodnju ili je značajno smanjile, normalizovalo je rad u potpunosti dok se sa odsustva u njih vratilo 34.884 zaposlenih, izjavio je Tanjugu predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, a objav je sajt PKS.

Kada je reč o preduzetnicima, dve trećine svih preduzetnika u Srbiji, što je gotovo 200.000, sada je na svojim radnim mestima a to se vidi i iz podataka Poreske uprave, na osnovu prihoda koji se evidentiraju na dnevnom nivou. Samo u toku jednog dana, utorak-28, april, 10.000 radnika vraćeno je u proizvodnju, najviše u kompanije metalske i elektro industrije.

-To ima veze i sa oživljavanjem privrede u evopskim zemljama, pogotovo nemačkih velikih automobilskih proizvođača koji ovde imaju svoje dobavljače- pojasnio je predsednik PKS i dodao da nije reč samo o automobilskom sektoru, već i o proizvodnji različitih mašina, specijalnih alata…

Po rečima Čadeža, zanimljivo je da je od 6. marta, kada je prvi slučaj novog korona virusa registrovan u Srbiji, oko 70 kompanija zaposlilo više od 400 novih radnika što ipak, govori da su kompanije našle „svoj put“ ka tržištu i da su se neke od njih preusmerile na proizvodnju drugačijih proizvoda za kojima sada postoji potreba, kao što su zaštitne maske i oprema ili dezinfekciona sredstva.

-Naša privreda je pokazala da je veoma fleksibilna – istakao je Čadež i podsetio da je PKS inicirala izmene uredbe o zabrani izvoza zaštitnih tekstilnih maski, što je Vlada Srbije i usvojila, pa tekstilna industrija može da izvozi ove maske za kojima u svetu postoji velika tražnja.

-Vidimo koliko su firme same u kratkom roku bile sposobne da prilagode proizvodnju zahtevima tržišta i novonastaloj situaciji – izjavio je Čadež i ukazao da PKS kompanijama iz svih sektora u ovim vanrednim okolnostima pomaže 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, u organizaciji prozvodnje, nabavci sirovina, snabdevanju domaćeg tržišta, transportu robe preko granice. Na pomoć mogu da računaju i u prilagođavanju propisa u poslovanju u novim okolnostima, efikasnijoj primeni mera državne podrške, otklanjanju barijera sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu, omogućavanju da ponovo krene izvoz proizvoda kojih ima dovoljno za domaće potrebe, a kako bi se obezbedio preko potreban devizni priliv.

Čadež je istakao da se na osnovu podataka može zaključiti da postoje i oni koji su se u ovo vreme odlučili da pokrenu spostveni biznis.

-Od 6. marta, kada je otkriven prvi slučaj zaraze korona virusom, zaključno sa prošlom nedeljom, registrovano je oko 1.000 novih kompanija i oko 1.600 novih preduzetnika, najviše iz IT industrije. Trećina novoosnovanih kompanija su iz oblasti kompjuterskog programiranja – naveo je Čadež.