Pocetna Društvo Pčelari: Nemamo dozvole za kretanje

Pčelari: Nemamo dozvole za kretanje

1590
0
Podelite

Užički pčelari do sada nisu dobili ni jednu dozvolu za kretanje mimo policijskog časa kako bi obavili i završili potrebne radove u pčelinjaku. Situaciju komplikuje i činjenica da postoji i veliki broj pčelara starijih od 65 godina kojima je kretanje ograničeno.

Iz Udruženja pčelara koje ima oko 200 članova apeluju da se ubrza ovaj proces, jer su u mesecu aprilu kada su pčelari najpotrebniji u pčelijaku zbog prihrane, stavljanja pogača i pregleda stanja u košnicama.

Petar Lukić iz Udruženja navodi da se ulazi u situaciju koja se loše može odraziti na čitavu godinu i podseća na proceduru za dobijenje dozvole za kretanje preko Ministarstva poljoprivrede uz prethodnu najavu od 48 sati da će pčelar određenog dana posetiti pčelinjak, a da zatim dozvolu za kretanje od 24 sata daje policija.

– Zahteve podnosimo svakodnevno, ali od MUP-a nismo do sada dobili ni jednu dozvolu. Mi mladji i nekako se snalazimo za radove tokom perioda do kada je dozvoljeno kretanje. Medjutim dosta naših članova oko dve trećine je starije od 50 godina, poznato je da je penzionerima preko 65 godina policija ne izdaje dozvole – kaže Lukić i dodaje da je napoznanica koliko su jutarnji mrazevi oštetili voće što dodatno može ugroziti pčele.

Za one pčelare koji imaju registrovano gazdinstvo za pregled u pčelinjaku predviđena je i prethodna najava veterinarskoj službi i njihovo prisustvo u pčelinjaku, sve to treba usaglasiti i što sve dodatno komplikuje njihov nezavidan položaj.

Savez pčelarskih organizacija Srbije SPOS trebalo bi uskoro da uzađe sa predlogom kao i nadležni kako bi se problem prevazišao.