Pocetna Društvo Paket mera podrške za privredu i građane

Paket mera podrške za privredu i građane

1014
0
Podelite

Paket mera podrške za privredu i građane kako bi lakše prebrodili krizu izazavanu svetskom pandemijom koronavirusa, biće predstavljen danas.

Ukupna vrednost ovih mera, kako je najavljeno je pet milijardi evra, a biće sproveden na tri načina, kroz paket poreskih olakšica, kroz paket direktne pomoći preduzećima i kroz paket mera finansiranja likvidnosti preduzeća. O delu ovih mera, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govorio je sinoć, u nedelju, gostujući na TV Prva, što su preneli domaći mediji.
O paketu direktne pomoći države preduzetnicima, mikro i malim preduzećima, pod uslovom da poslodavci ne otpuštaju radnike, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će država za naredna tri meseca plaćati minimalac za zaposlene.
-To znači: svakom preduzetniku, frizeru, obućaru, pekaru, taksisti, svakom od njihovih zaposlenih, kompletan minimalac. Frizer će imati za svojih troje zaposlenih po 750 evra za ta tri meseca, odnosno oko 250 evra po mesecu. On sad ne može da zaradi, ali imaće za minimalac za sebe i svoje, radio – ne radio. Na to će moći da računaju samo oni koji nisu otpustili više od deset odsto radnika. To ćemo za mesec dana početi da isplaćujemo. Ako neko ko je već otpustio radnike zbog ove mere vrati zaposlene na posao, biće i njemu isplaćeno jer smo ga ovom merom naterali da ih vrati. A ako zaposli još ljudi, tražićemo kako i to da nagradimo – naveo je Vučić.
On je dodao da će preduzetnicima biti odloženo i plaćanje poreza i doprinosa na zarade poreza na dobit kako ne bi imali krizu likvidnosti.
Kada je reč o srednjim i većim preduzećima, Vučić je najavio da će njima biti upućena finansijska pomoć tako što će država kupovati njihove kompanijske obveznice.
Uz najavu da će o ekonomskim merama više govoriti u utorak, predsednik Srbije je dodao da se razmišlja i o tome kako da se pomogne mlekarima, povrtarima i drugima koji iznose robu na pijacu, da će biti pružena podrška ugostiteljstvu i hotelijerstvu, kao i da se razmišlja o tome da se svakom punoletnom građaninu Srbije uplati jednokratna pomoć od po sto evra, bilo da je zaposlen, nezaposlen ili penzioner.