Pocetna Ekonomija Apel za uključenje u „zelene koridore“

Apel za uključenje u „zelene koridore“

1473
0
Podelite

Predsednik Privredne komore Srbije i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6) Marko Čadež uputio je apel predsednici Evropske komisije, Ursuli von der Lajen da se Zapadni Balkan uključi u sistem „zelenih koridora“ EU. Na ovaj način bi se i kompanijama sa ovog područja omogućio brži i lakši transport hrane, lekova, medicinske opreme, kao i sirovina za proizvodnju i gotovih proizvoda, izjavio je Čadež, a objavljeno je na sajtu PKS.

Pisma sa zahtevom za podršku i prevazilaženje problema sa kojima se suočavaju kompanije Zapadnog Balkana u transportu robe tokom pandemije, upućena su i Filu Hoganu i Oliveru Verheiju, evropskim komesarima za trgovinu i proširenje.

Da bi ubrzala transport svih vrsta proizvoda, koji je značajno usporen zbog mera zaštite granica i stanovništva, Evropska unija je uvela “zelene trake”, kako bi, uz  manje papirologije, smanjila kilometarske kolone i obezbedila da kamioni ne čekaju više od 15 minuta na unutrašnjim evropskim granicama.

Zemlje Zapadnog Balkana moraju biti uključene u sve „zelene koridore“ – drumske, železničke, morske i vazdušne, apelovano je u pismu predsednika Komorskog investicionog foruma, a članice Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke obavezuju se na poštovanje svih pravila i zaštitnih mere EU uvedenih radi suzbijanja pandemije.