Pocetna Ekonomija Transport mora da radi kao i apoteka

Transport mora da radi kao i apoteka

1516
0
Podelite

Užička firma „Unitrag“ d.o.o., jedna od najznačajnijih na području Zlatiborskog upravnog okruga u pružanju usluge prevoza robe, a čija je primarna delatnost međunarodni transport, sada zbog koronavirusa radi u veoma otežanim uslovima. Po rečima Branka Beševića, vlasnika i gneralnog direktora, bez obzira na sve teškoće, transport mora da radi kao i apoteka, tako da u sadašnjoj situaciji i vozači zaslužuju zahvalnost, jer su oni ti koji svojim radom obezbeđuju snabdevenost i lekovima i hranom.

Bešević ističe da sada ture u međunarodnom transportu traju znatno duže i navodi primer da u normalnim okolnostima tura za Englesku traje od 12 do 15, a sada preko 30 dana. Na granicama su veoma česte, satne promene i velika zadržavanja. Od preko 50 vozila koliko „Unitrag“ koristi u međunarodnom transportu trenutno je u funkciji oko 25. Veliki problem, a koji se za sada rešava, jeste nedostatak vozača. Inače, u „Unitragu“ svkog momenta znaju gde su im vozila i vozači zahvaljujući satelitskom prćenju. Osim ovih, prisutan je i finansijski problem. Po rečima Beševića, korisnici usluga slabo plaćaju, pa i oni koji duguju preko 40 i 60 dana.

-Mi sve svoje obaveze u inostranstvu, kao i prema dobavljačima goriva, moramo da izmirimo u sekund. Doduše, to sada sve izdržavamo, jer trošimo ono što smo ranije zaradili- ističe Bešević i izražava nadu da će se stanje bar malo popraviti za dvadesetak dana kada bi se i „Unitrag“ polako vratio na pravi put. Osim toga, očekuje od države da se za koji dan još konkretizuju mere pomoći privredi.

Deo zaposlenih u „Unitragu“ radi i od kuće, adeo je u sedištima firme.