Pocetna Društvo I dalje zahtevamo besplatan prevoz 

I dalje zahtevamo besplatan prevoz 

894
0
Podelite

Lokalnim izborima koji su za sada zakazani za 26. april,  po svemu sudeći predstoji odlaganje. U Srbiji je uvedeno vanredno stanje zbog situacije u vezi sa korona virusom, a populacija  starih zamoljena je zbog ugroženosti da ostane kod kuće zbog svoje zdravstvene bezbednosti.  U poslednjem broju Vesti koji je izašao u petak 13. marta jedan od tekstova odnosio se i na partiju koja okuplja penzionere, užički PUPS. 

Prema najnovijim statističkim podacima Užice ima 20.100 penzionera što čini 27 odsto u odnosu na ukupan broj stanovništva u gradu – podatak je užičkog PUPS-a

Predsednica užičkog PUPS-a Jelena Radović penzionisani je pravnik i nekada je radila u sevojničkoj  “Valjaonici bakra”. Bila je odbornica PUPS-a u prethodnom sazivu užičkog parlamenta. Na čelu je organizacije koja u Užicu ima preko 2800 članova od kojih su više od polovine žene. U javnosti se sve više govori o trećem dobu, izazovima i odnosu prema starima. Demografska kretanja su takva da se mladi iz svih gradova Srbije se  sve više sele u veće centre i na Glavnoj ulici mogli samo da čujemo glasna razmišljanja o Užicu kao gradu penzionera. Međutim,  i njihov broj je u blagom opadanju i sada ih je nešto više od  20.000 u našem gradu.

-Prema najnovijim statističkim podacima Užice ima 20.100 penzionera što čini 27 odsto u odnosu na ukupan broj stanovništva u gradu. U odnosu na prethodne godine broj penzionera u Užicu ima tendenciju blagog pada – navodi naša sagovornica. Penzionerski život svakako nije lak i zato su nas interesovali i podaci o penzionerskim primanjima.

-Prosečna penzija u Užicu za mesec januar je iznosila 30.430 dinara, što je na nivou minimalne zarade u Srbiji. Preko 25 odsto penzionera u našem gradu  prima manje od 20.000 dinara što su nedovoljna sredstva za održavanje životne egzistencije. Pored socijalnih, penzioneri se susreću sa zdravstvenim problemima i sa usamljenošću – navodi  predsednica užičkog PUPS-a. Ona podseća da je PUPS partija vođena principima solidarnosti i idejama socijalne pravde, nastala 2005. godine  koju su osnovali penzioneri i da se isključivo zalaže za zaštitu interesa penzionera, starijih osoba i socijalno ugroženih kategorija društva. U tom kontekstu PUPS se u svom programu zalaže na republičkom nivou da penzije budu ekonomska kategorija i da budu sigurne i redovne, dodaje ona. Na lokalnom nivou PUPS  se zalaže i zalagaće za pomoć penzionerima sa najnižim primanjima, kao i socijalnu i zdravstvenu zaštitu penzionera i starijih lica.

Užički PUPS predlaže zbog sve izraženije  usamljenosti pripadnika trećeg doba  otvaranje dnevnih klubova za starija lica u svakoj gradskoj mesnoj zajednici. Jelena Radović podseća da je zbog loše materijalne situacije većine penzionera PUPS zalagao i  zalagaće za besplatan prevoz svih penzionera i starijih lica na lokalu.

Kako na republičkom tako i na lokalnom nivou PUPS na predstojeće izbore izlazi u koaliciji sa SNS-om i na listi je “Alekksandar Vučić – Za našu decu”.  Kažu da su sa  strankama koje čine listu do sada  imali korektnu međusobnu saradnju.

-Ta saradnja se između ostalog reflektovala i na kreiranje pojedinih pozicija u budžetu za 2020. godinu koja se odnosi na socijalnu politiku. Tom politikom su izdvojena najveća socijalna davanja za najugroženije kategorije stanovništva  našeg grada u odnosu na prethodni period. Izdvojena su i znatna finansijska sredstva za deblokadu računa i obnovu ruiniranih prostorija Udruženja penzionera Užica – kaže Jelena Radović. Prema koalicionom sporazumu ova partiji na izbornoj listi predvođenoj naprednjacima zastupljena je sa četiri mandata.

Aktiv žena

Prostorije užičkog PUPS-a pored toga što su mesto za rad u partijskoj organizaciji su i mesto druženja.

-U proseku 15-20 ljudi dnevno je u ovom prostoru.  Aktiv žena sigurno godišnje organizuje preko četrdeset izleta, druženja, prisustva manifestacijama i odavanje počasti našim herojima i palima za slobodu u svim ratovima. Mesečno minimum organizujemo tri druženja, bilo odlazaka van Užica ili u gradu  kada nam stižu organizacije PUPS-a i penzionera iz raznih delova Srbije. Posebno smo ponosni na uspostavljenu saradnju sa Republikom Srpskom. Kao domaćini trudimo se da svi koji dođu u Užice osete našu gostoljubivost, pravu porodičnu i domaćinsku atmosferu. Želeli bismo i više beneficija kada su u pitanju dešavanja u svetu kulture i zabave, kao što recimo u Biblioteci imaju popust i članarina iznosi 210 dinara što je jako lepo – kaže Jelena Radović. Od muzičkih događaja trećem dobu nedostaje malo više koncerata u gradu primerenih njihovoj generaciji što podrazumeva izvornu narodnu pesmu i stare gradske, kao i zelene refrene.

Pobediti usamljenost

Pored socijalnih, penzioneri se susreću sa zdravstvenim problemima, ali sve više  i sa usamljenošću – navodi  predsednica užičkog PUPS-a čija stranka predlaže otvaranje dnevnih boravaka za penzionere u svakoj užičkoj mesnoj zajednici.