Pocetna Čajetina Prezentacija programa i mera zapošljavanja

Prezentacija programa i mera zapošljavanja

1926
0
Podelite

U petak, 28. februara raspisan je Republički javni poziv nacionalne službe za zapošljavanje kojim se pozivaju nezaposlena lica i poslodavci, da učestvuju u programima koju nacionalna služba  organizuje u ovoj godini. Raspisano je 13 javnih poziva koje ovih dana Nacionalna služba za zapošljavanje prezentuje u opštinama u okrugu. Takva prezentacija održana je i u Čajetini. Cilj je uspostavljanje poslovne saradnje i dostupnosti usluga, programa i mera aktivne politike zapošljavanja što većem broju poslodavaca, kaže Radoljub Šunjevarić, načelnik odeljenja za programe zapošljavanja filijale Užice.

„U fokusu su nam poslodavci koji nisu koristili mere nacionalne službe zapošljavanja u prethodnom periodu ali i poslodavci koji su koristili ranije ove mere. Suština priče jeste da u jednom kratkom rifingu i jednoj kratkoj prezentaciji upoznamo poslodavce sa svim merama, da ih uputimo u način kako da to tih mera dođe, gde da dobiju informacije da bi to sve bilo dosta efikasnije i da bi mogli da zajedno sa njima učestvuju u zapošljavanju nezaposlenih lica“, kaže Šunjevarić.

I ove,  kao i prethodnih godina, prednost imaju nezaposlena lica, bilo da se radi o mladima bez radnog iskustva ili su u pitanju ljudi koji su izgubili posao a njihova znanja i veštine su zastareli i više nisu aktivni na tržištu rada. Tu su i jednokratne subvencije poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih, programi javnih radova i set programa za osobe sa invaliditetom.

„Možemo reći da imamo izuzetnu realizaciju kada je u pitanju opština Čajetina i saradnja sa lokalnom samoupravom koja je takođe prepoznala mere aktivne politike kao nešto što utiče na smanjenje nezaposlenosti pa i sama lokalna samouprava izdvaja određena sredstva, bilo da se radi o sufinansiranju programa mera bilo da opština izdvaja isključivo sopstvena srdstva. U svakom slučaju Nacionalna služba daje tehničku podršku pa se na taj način realizuju mere i aktivnosti. U protekloj godini aktivnosti su bili jako uspešne, uspeli smo da realizujemo sve planirane ciljeve i opština je značajan deo sredstava izdvojila za ove mere“, ističe Šunjevarić.

Svi zainteresovani za mere podrške za 2020. godinu, koji se nalaze na evidenciji NSZ-a, mogu da se jave u svoje ogranke Filijale gde će dobiti sva potrebna obaveštenja.