Pocetna Sport Nagrada Draganu Pejiću

Nagrada Draganu Pejiću

2142
0
Podelite

Dragan Pejić, dugogodišnji sportski novinar iz Užica dobitnik je godišnje nagrade Udruženja sportskih novinara Srbije za izdavački pisani poduhvat.

Nagrađen je za monografiju “Čajetina pod obručima” (drugo dopunjeno i izmenjeno izdanje, Sportski centar Čajetina, 2019.) u kojoj beleži četiri decenije razvojnog puta Košarkaškog kluba Zlatibor, počev od “beton” lige do jedne od najboljih ekipa u Košarkaškoj ligi Srbiji.

Monografiju čini deo o rezultatima, sećanja brojnih bivših asova, članova uprave i navijača Zlatibora. Deo je posvećen mlađim selekcijama, a posebna celina govori o legendama kluba Seadu Begoviću, Radomiru Rakoviću, Želimiru DŽambiću, Dušku Pantoviću, Strajinu Nedoviću i Ivanu Tmušiću.

O Zlatiboru u monografiji govore i brojne legende jugoslovenske i srpske košarke, među kojima su i nekadašnji i sadašnji treneri, reprezentativci i sportski radnici, kao i kolege novinari.

Petar Denda, predsednik Udruženja sportskih novinara Srbije, rekao je da iza uspeha ovog kluba stoji cela Čajetina.

O nagradi Pejić za “Vesti” navodi -da su od kolega najdraže i daju motiv više da nastavite sa borbom za pisanu reč, jer sve što nije zapisano brzo se zaboravi-.

Pejić je autor i koautor više knjiga- Valjaonica bakra Sevojno 1950-2000. (2000.) – koautor,
– Koševi kraj Đetinje (2007.),
– Uz rukomet do visina (2008.) – koautor,
– Čajetina pod obručima (2009.),
– Skakavci sa Crnokose (2013.),
– Mikoš i Kojadin – legende užičkog sportskog novinarstva (2015.) – koautor,
– Dete sa loptom postaje bolji čovek – Priča o Sretenu Đuriću i njegovoj fabrici košarke (2017.). Nagrada mu je polovinom februara uručena u Beogradu.