Pocetna Politika Odluka o osnivanju doo “Stari grad Užice” skinuta sa dnevnog reda

Odluka o osnivanju doo “Stari grad Užice” skinuta sa dnevnog reda

2152
0
Podelite

Glasovima vladajuće većine sa dnevnog reda 40. sednice Gradske skupštine Užica skinute su sa dnevnog reda tačke koje su se odnosile na osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću “Stari grad  Užice”.

Ovakvoj odluci prethodilo je obraćanje predsednika Gradske skupštine Užica Branislava Mitrovića koji je odbornike obavestio da se tokom konsulatacija sa šefovima odborničkih grupa tokom pauze došlo  do zaključka da odluke treba vratiti predlagaču, odnosno gradskoj upravi na  dalje proučavanje i doradu ne isključujući mogućnost održavanja nove sednice narednih dana.

Mitrović je rekao da je dobro da na samom kraju mandata ovog saziva postoji jedna dobra rasprava i primer kako funkcioniše dobra skupština, sučeljavaju stavovi između opozicije i vlasti, delova vlasti da izraze sumnju sve u nameri da se dođe do najboljeg rešenja.

Skidanju sa dnevnog reda navedene  odluke prethodilo je napuštanje sednice od strane odborničke grupe SPS-JS – Aktivna Srbija i obraćanje više odbornika.

Šef odborničke grupe SPS-JS Radiša Marjanović obrazložio je da je ova odbornička grupa izašla sa sednice nezadovoljna pripremljenom odlukom, smatrajući da ona nije dobra i nije pravo rešenje zato što je dan pre održavanja sednice dostavljena odbornicima na razmatranje.

-Izašli smo zbog uvreda koje smo dobili na naš račun i ja kao šef odborničkog kluba, da sipam paljbu na konkretna pitanja na koja sam tražio da se odgovore, a to isto su tražili odbornici LDP-a i Zelene stranke, i pozicija i opozcija – naveo je Marjanović.

On je rekao da je osnovna zamerka zašto se ne osniva javno preduzeće, nego privredno društvo koje će imati tri člana Skupštine i koja postavlja direktora koji ima neograničen mandat.

-Više osnivača koji daju početni kapital i piše da će se finansirati iz budžeta, a dajemo na upravljanje Gradsku plažu, Stari grad, Kanjon reke Đetinje, Staparku banju i Staparsku gradinu što je značajn kompleks i Skupština gubi svaku kontrolu nad privrednim društvom, ne usvaja ni programe poslovanja niti izveštaje o radu, a po Zakonu o javnim preduzećima Skupština može da postavlja i imenuje direktore – rekao je Marjanović uz reči da “ne kaže da bi bila, ali postoji sumnja na moguću korupciju”.

U delu sednice koji se odnosio na tačku o osnivanju preduzeća svoje neslaganje su pored Marjanovića iskazali i odbornici LDP-a Zoran Plećević i Đorđe Milićević i Zelene stranke Marko Ristovski.

Zagovornik osnivanja preduzeća pomoćnik gradonačelnika Nemanja Nešić založio se za osnivanje ovog preduzeća zbog efikasnijeg upravljanja delom turističke ponude grada Užica od koga se očekuju veliki benefiti.

Između ostalog radovi na neolitskom naselju u Staparskoj banji se privode kraju. Nešić je to označio preko potrebnim da se za dolazak posetilaca obezbedi upravljanje, što je propisano kao delatnost društva na području Gradske plaže, Užičkog grada -“Stari grad”, klisure reke Đetinje  sa Staparskom banjom i Staparske gradine.