Pocetna Kultura Otvoren rekonstruisan legat Mihaila Milovanovića

Otvoren rekonstruisan legat Mihaila Milovanovića

2363
0
Podelite

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević svečano je otvorio rekonstruisan legat prvog akademskog slikara iz užičkog kraja Mihaila Milovanovića (Gostinica 1879-Užice 1941), ratnog slikara vrhovne komande srpske vojske u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918. i skulptora. U rekonstrukciju legata, Ministarstvo kulture je izdvojilo 2,5 miliona dinara, a oko 500.000 Grad Užice.

Ministar Vladan Vukosavljević je ovom prilikom, između ostalog, izrazio zadovoljstvo što je rekonstrukcija legata završena i što je Užice dobilo divan izložbeni prostor posvećen vraćanju kulture sećanja na osobenu i značajnu ličnost, ne samo grada Užica već i čitave Srbije.

-Svaki put kada neki grad u Srbiji dobije novi prostor za kulturu ili opremi i rekonstruiše već postojeći, time smo odužili jedan dug našim precima, odužujemo dug naraštaju kojem pripadamo i onaj budući dug generacijama koje će doći posle nas. Poznati srpski pesnik je rekao: „da bismo bili preci moramo prvo da budemo potomci“. Ovaj novi prostor jeste novi fraktal u jednom mozaiku kulturne ponude grada Užica koji je značajan grad srpske istorije i kulture i koji na ovaj način povećava svoju kulturnu ponudu. Obično se kaže u ovakvim prilikama da će to dovesti i nove turiste i posetioce, ali je to možda sekundarna stvar. Primarno je da će sami Užičani, ljudi koji ovde obitavaju i najmlađe generacije imati prilike da u jednom divnom prostoru upoznaju svoju tradiciju, kulturu, istoriju i političku i kulturnu. I jedna i druga istorija imali su svoje stranputice, nedoumice, izazove, uspone i padove, ali upravo ovim, današnjim događajem, svečanim otvaranjem legata, svi zajedno smo postigli da Užice otvori novi detalj u mozaiku kulturne ponude – rekao je ministar Vukosavljević i podsetio da je Ministarstvo u poslednje četiri godine Užicu odvojilo 79,6 miliona dinara u različite oblasti kulture, zaštitu kulturnog nasleđa, savremenog stvaralaštva, deo je uložen i u informisanje. Ministar je obećao nastavak saradnje i podrške i u narednom periodu.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković se, između ostalog, zahvalio ministru i Ministarstvu kulture i informisanja za sve što je učinilo za grad Užice koji je jedan od najizrazitijih gradova kulture u Srbiji, zašta je i dokaz da iz budžeta za kulturu izdvaja jedan od najvećih procenata. Podsetio je na dosadašnje projekte koje je Ministarstvo finansijski podržalo, pre svega, rekonstrukciju Starog grada. Užice, po rečima gradonačelnika, očekuje da će deo sredstava dobiti i za dva nova projekta kojim je konkurisalo ove godine, a to je za rekonstrukciju krova Narodnog muzeja čime bi se dobio i novi prostor za deponovanje, kao i za izložbeni prostor u kuli koja će biti završena tokom ovog leta na Starom gradu.

Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja, podsetila je da je Ministarstvo za kulturu prošle godine ukupno izdvojilo više od sedam miliona dinara za nekoliko projekata, od kojih je jedan i rekonstrukcija legata slikara Mihaila Milovanovića koji je otvoren 2003. kao stalna muzejska postavka i prezentuje umetničku i ličnu slikarevu zaostavštinu. U poslednje tri godine  fond legata je povećan, Grad Užice je otkupio još 12 slika – ulja na platnu, samo u 2018. godini 10 slika je otkupio od njegovog unuka. Da bi bila unapređena dostupnost ovog muzejskog nasleđa, Narodni muzej se odlučio za rekonstrukciju postojećeg prostora od 160 kvadrata, proširivanjem postavke legata. Sada je u legatu 29 slika, predmeti iz vile Milovanovića, kao što je klavir i mnogi drugi dokumenti. Rekonstrukcijom je omogućeno da se na savremen i moderan način, sa horizontalnim i vertikalnim vitrinama i uz adekvatnu rasvetu, dela i celokupna zaostavština Mihaila Milovanovića učine dostupnijim posetiocima. Novi dizajn postavke radili su arhitekte iz  Beograda Irena i Igor Stepančić koji imaju bogato iskustvo stečeno radom u sličnim enterijerima, kao što je Narodni muzej u Beogradu. Autor sadašnje postavke izložbe je istoričar umetnosti, viši kustos Katarina Dogandžić Mićunović. Na konzervatorsko-restauratorskim poslovima radili su Dragan Tomanović, Mira Ćuković i Marijana Nikolić.

Inače, fond legata stvoren je otkupom i poklonom umetnikovog sina Momčila Milovanovića i drugih darodavaca, a deo predmeta je iz zbirki Narodnog muzeja Užice. Milovanovićev realizam, sa elementima impresionizma, secesije, ekspresionizma i simbolizma čini stilski i žanrovski raznorodan opus.

-Mihailo Mlovanović je prvi užički akademski slikar koji je prošao sva stradanja srpske vojske od Albanije i Krfa pa sve do Kajmakčalana, a koji je nepravedno optužen i bez suđenja i presude streljan 1941. godine u Krčagovu, da bi 2007.  bio rehabilitovan – podsetila je Slavica Stefanović.

U svečanom delu otvaranja rekonstruisanog legata učestvovali su učenici Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“.