Pocetna Čajetina Stvarno zlatiborski

Stvarno zlatiborski

2235
0
Podelite

Na protekloj Pršutijadi pažnju brojnih posetilaca  privukli su  izloženi proizvodi mlekare “Naša Zlatka” iz Krive Reke koja  suvereno vlada domaćim terenom, a i van njega uključujući i njeno  prisustvo na probirljivom tržištu prestonice.

-Jako smo zadovoljni. Mlekara radi već više od dve godine punom parom. Proizvodi su našli svoje mesto na tržištu i u planu je proširenje kapaciteta u narednom periodu. Planiramo proširenje kako kapaciteta tako i asortimana proizvoda. Naš sir i kajmak se izdvojio po tome što možemo reći da je to “stvarno zlatiborski”sir i kajmak, jer je sirovina sa Zlatibora i proizvodnja na Zlatiboru. Sir i kajmak pravimo na tradicionalan način kao što su pravile naše bake, samo što su sada veći sudovi i nema nikakvih dodataka – kaže Razumenka Beba Lučić, glavni tehnolog mlekare.

Ona dodaje da se u kajmak dodaje samo so, pravi presovan sir, tanje su kriške i dođe polutvrd, drugačije je strukture.

-Uveliko radimo na proširenju mlekare “Naša Zlatka” i već smo i projekat uradili. Potrebna su sredstva, i projekat ne može brzo da se realizuje, ali uveliko radimo na proširenju i pripremamo se – dodaje Lučić uz podatak da mlekara trenutno prerađuje  1500 litara mleka dnevno. Njeni kooperatnti su sa teritorije opštine Čajetina iz sela Kriva Reka, Mačkat, Jablanica i okolnih sela koje je priroda izdašno darivala. Dobro je poznata činjenica da Zlatka perađuje mleko samo sa registrovnaih poljoprivrednih gazdinstava čime se pruža pomoć i podrška malim lokalnim proizvođačima. Zlatiborski sir i kajmak nalaze se samo u odabranim hotelima i restoranima. Osnovna misija “Naše Zlatke” je savremeno preduzeće uz očuvanje tradicije koje proizvodi zdrav i kvalitetan proizvod od mleka sa imanja  zlatiborskih domaćina.  Projekat “Od mleka sa naših planina” je započet kao prekograničan 2017. godine i stvaranjem mlekare koja okuplja male proizvođače sa uspehom  i završen.