Pocetna Politika Užički socijalisti obeležili 30 godina postojanja svoje stranke

Užički socijalisti obeležili 30 godina postojanja svoje stranke

1941
0
Podelite

Intoniranjem Internacionale u Užicu je počela svečanost obeležavanja 30 godina Socijalističke partije Srbije (SPS) na kojoj je rečeno da bez ove stranke nema pravednije Srbije.

Predsednik užičkih socijalista i član Predsedništva SPS-a Neđo Jovanović  istakao je da su u  proteklih 30 godina isprepletene subine SPS-a i države Srbije i da  na političkoj sceni ne postoji stranka koja toliko dugo traje i koja je sebe utkala u sva državna organizovanja do sada.

– S ponosom možemo da kažemo da stojima postojano 30 godina i ne samo toliko, već znatno duže na tekovinama iz perioda levičarskih ideja i socijaldemokratije Dragiše Lapčevića, Dimitrija Tucovića, ideja Komunističke partijae, Savez komunista i to su  tekovine koje su deo našeg programa koje nas pozicioniraju kao stranku levice koja se bori za socijalnu pravdu – rekao je Jovanović.

On je dodao da SPS nikada  neće zaboraviti period NOB-a i antifašističke borbe,  jer je Užice dalo mnogo heroja među kojima i poslednju heroinu  Danu Milosavljević, svetao lik grada Užica koja je preminula pre dve godine.

-Srbija nije nikada bila bez SPS-a i kada je bila na iskušenjima i teretom svih pritisaka, unutar i spolja SPS je bila tu – dodao je  narodni poslanik iz redova ove stranke i izrazio očekivanje da će socijalisti u predstojećoj izbornoj utakmici izvojevati pobedu.

Govoreći o istorijatu užičkog SPS-a on je podsetio je njegov prvi predsednik bio Slobodan Vermezovića i da su stranku posle njega vodili Mlan Marinković, Vladan Nikolić, Milan Mirosavljević i Nikola Gogić, dok su predsednici opštine iz redova socijalista bili Zoran Vujović i Dušan Nedeljković.

Predsednik Okružnog odbora SPS-a za Zlatiborski okrug Nikola Gogić kaže da je povratak socijalista na vlast  2008. godine jedan od najradosnijih trenutaka od njenog osnivanja. Pored Gogića među osnivačima užičke organizacije 1990. godine bili su Vidoje Drndarević, Blaže Čubrilo,  Balša Govedarica, dr Miko Popović i drugi.

– Prostorije SPS-a posle izbora 2008. godine nisu  mogle da prime sve povratnike u partiju i goste. A pre toga je bilo jako teško. U prostorijama SPS-a 6. oktobra ostala su nas šestorica. Od 32 člana tadašnjeg užičkog odbora što je bila  najjača lista na izborima 2000-te  njih  28  za jedno veče podnelo je ostavku –  naveo je Gogić i dodao da je  Socijalistička partija Srbije prošla trnovit put od vlasti preko događaja 5. oktobra i da danas socijalisti Zlatiborskog okruga izlaze na izbore  u koaliciji sa Jedinstvnom Srbijom nadajući se izbornom uspehu 26. aprila.

-Osnovno je da poštujemo program SPS-a kao izvorno radničke partije. Glasajte za SPS,jer je sigurno ste sa nama najsigurniji! Za 30 godina SPS-a izdvojićemo trideset programa koje ćemo ponuditi gradjanima kao mogućnost za koga će glasati 26. aprila – poručio je predsednik Okružnog odbora Nikola Gogić.

Na svečanosti je bila vidljiva mobilizacija SPS-a i prisustvo proverenih i iskusnih članova. Rečeno je da SPS tri decenije stoji postojano kao moderna državotvorna partija levice, čije su programske osnove socijalna pravda i demokratski socijalizam. Socijalistička partija je rođena  16. jula 1990. godine ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Saveza socijalističkog radnog naroda Srbije. Na Prvom kongresu za predsednika izabran je Slobodan Milošević, a od 2006. godine na čelu partije je Ivica Dačić, današnji ministar inostranih poslova.

Potpredsednik SPS-a  Đorđe Milićević rekao je  u Užicu da su socijalisti ponosni na tekovine politike vođene devedesetih na Rezoluciju 1244 I Dejtonski sporazum , ali da niko bilo kom socijalisti može da kaže da je bio protiv svoje države i naroda niti kada je bio opoziciji, za razliku od današnje.  On je dodao da su sinonimi delovanja SPS-a kontinuitet, istrajnost, sigurnost i stabilnost i da je to “najstariji brend” na političkoj sceni Srbije.

-Naša boja je crvena i uvek ćemo je dostojanstveno braniti, a drugi imaju razloga da crvene zbog različitih razloga! Socijalističke ideje jesu osnova naše državotvornosti.  Mnogo je političkih stranaka na sceni, ali je jedna Srbija – rekao je Milićević i dodao da od odgovora koje SPS bude pružio Užičanima  na ključna pitanja koje ih muče  zavisi i  njegova  politička pozicija u budućnosti u ovom gradu.

Ispred Socijalističke omladine Užice obratila se Jelena Sredić koja je rekla da su socijalisti prošli golgotu, poniženje i pokušaje lične i profesionalne diskreditacije.

-Za mlade socijalite su svi ti ljudi veliki heroji koji se i dan danas nisu odrekli ideje levice i principa socijalne pravde. Upravo to su ideje koje mladi danas moraju poneti, jer ih samo tako mogu sačuvati  – istakla  je Sredić.

Svečanosti koja je održana u hotelu “Zlatibor” kao gosti prisustovali su vodeći privrednici i direktori užičkih preduzeća, a aplauzima pozdravljeni  predstavnici SUBNOR-a, Udruženja veterena ratova devedesetih, Kluba tri  I drugih udruženja gradjana koja како је речено sa ovom strakom dele iste vrednosti.