Pocetna Ekonomija Organska hrana na sajmu u Nemačkoj

Organska hrana na sajmu u Nemačkoj

1182
0
Podelite

Tri preduzeća iz Zapadne Srbije predstavile su svoje proizvodne programe u okviru Nacionalnog paviljona Srbije, na Međunarodnom sajmu organske hrane u Nirnbergu, u Nemačkoj.

Širokim asortimanom proizvoda koji obuhvata sveže, sušeno, liofilizirano i zamrznuto voće, povrće, proizvode od žitarica, džemove od organskog voća i niskoenergetske namaze od malina, svoje proizvodne programe predstavili su Drenovac iz Arilja, Zadrugar iz Ljubovije, Master Fud iz Užica i ostali.

Kako je saopšteno na sajtu Razbojne agencije Srbije, iako zauzima tek oko 1% ukupnog svetskog tržišta hrane, organski proizvodi postaju sve traženija roba u svetu i sve je značajnije učešće ovih proizvoda u svetskim trgovinskim tokovima.

Organska proizvodnja u Srbiji u 2018. godini odvijala se na ukupnoj površini od 19.255 ha, bilo da se radi o proizvodima koji su već sertifikovani ili onima koji su u procesu dobijanja sertifikata za organski proizvod.

U prethodnom periodu, najviše se izvozilo smrznuto voće, a među najzastupljenijima bile su smrznute maline, kupine i višnje. Srbija je u prethodnom periodu najviše izvozila u zemlje Evropske unije: Nemačku, Holandiju, Austriju, Italiju, Francusku i Belgiju, a izvoz je plasiran i u Kanadu i SAD.

Nastup srpskih proizvođača na ovoj sajamskoj manifestaciji organizovali su Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije, u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom Serbia Organika.