Pocetna Društvo Otvorena vrata pravosuđa

Otvorena vrata pravosuđa

1197
0
Podelite

U saradnji Vrhovnog kasacionog suda i Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM, Osnovni sud u Užicu, izabran je za realizaciju projekta “Otvorena vrata pravosuđa”, odnosno, tematskih otvorenih vrata, koja će se održavati tri puta godišnje. Poseban akcenat stavljen je na temu “Kako obezbediti efikasnost i pravičnost u izvršnom postupku”. Projekat “Otvorena vrata pravosuđa”  realizuje Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, u saradnji sa partnerskim organizacijama i strukovnim udruženjima, a koji je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj USAID.

U Osnovnom sudu u Užicu održana je diskusija na kojoj se govorilo o tome kako obezbediti efikasnost i pravičnost u izvršnom postupku, kakva je nova uloga sudova u izvršnom postupku i koji su novi izazovi, šta građanima donose  izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju i kakva su dosadašnja iskustva javnih izbršitelja. Takođe,bilo je reči i tome koja je uloga organizacija civilnog društva u ostvarivanju efikasnosti i pravičnosti u postupku pred sudom. Razgovaralo se i o dostupnosti informacija građanima o izvršnom postupku.

Na diskusiju su učestvovali  predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić, sudija Osnovnog suda u Užicu Slovenka Popović, javna izvršiteljka za područje Višeg i Privrednog suda Marina Peković, predstavnica Transparentnosti Srbije Zlata Đorđević i pravna savetnica USAID Projekata vladavine prava Sonja Prostan.

Tematska otvorena vrata predstavljaju otvoreni forum za diskusiju sa građanima o načinu rada njihovog suda, jer na taj način građani imaju priliku da upoznaju sud iz drugačije perspektive i kroz dijalog sa predstavnicima pravosuđa reše brojne dileme koje imaju kao realni ili potencijalni učesnici u sudskom postupku.