Pocetna Društvo Javni konkurs za sufinasiranje energetske efikasnosti

Javni konkurs za sufinasiranje energetske efikasnosti

1506
0
Podelite

Grad Užice raspisao je javni konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama. Rok za podnošenje prijava je 26.mart a objekti moraju biti legalizovani.

Ove godine iz budžeta Grada izdvojeno je 40 miliona dinara za mere energetske efikasnosti u individualnim objektima.

-Grad Užice sa ovom merom krenuo je 2015.godine i danas izdvajamo 10 puta veći iznos nego pre pet godina. Poslednjim rebalansom usvojenom na Skupštini grada Užica prvobitni planirani iznos od 20 miliona dupliran je na 40 miliona dinara. Ambicija nam je da se  naši sugrađani  jave na ovaj konkurs i dobiju ova sredstva-istakao je Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika Užica. Po njegovim rečima objektivne anaslize pokazuju da su mere energetske efikasnosti jedan od “kamena temeljaca” rešavanja pitanja aerozagađenja u Gradu Užicu.

Nada Jovičić, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine navela je da se ove mere odnose na objekte koji su u prvoj, drugoj i trećoj zoni.

-I ove godine sufinansiraju se četiri mere i to nabavka i ugradnja materijala za izolaciju spoljnih zidova na porodičnim kućama u iznosu od 120 000 dinara sa PDV odnosno maksimalno 50 procenata od investicije, zatim nabavka i ugradnja stolarije sa termičkom izolacijom gde sufinansiranje je od 80.000 dinara, nabaka kotlova i etažnih peći na pelet sa sufinasiranjem od 85.000 dinara i nabavka kotlova na gas za porodične kuće i stanove u stambenim zgrade uz učešće grada od 70.000 dinara-precizirala je Jovičić.

Dokumentacija je pojednostavljena i građani je mogu preuzeti sa internet stranice Grada Užica ili u Odeljenju za zaštitu životne sredine i održivi razvoj (kod Šarene sale), gde mogu dobiti i konkretne informacije o detaljima konkursa.

-Ko bude ispunio sve uslove radovi u okviru mere za koju je konkurisao moraju biti završeni do 15.oktobra tekuće godine a zahtev za povraćaj sredstava predat najkasnije do 31.oktobra. Sredstva će biti vraćena u roku od 45 dana od dana podnošenja zahteva za povraćaj-objasnila je Jovičić.

Raspored prijavljivanja nije bitan jer će komisija svaku prijavu bodovati po sistemu određenim pravilnikom.

Svetlana Drakul, rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine istakla je da obrazac za prijavu je pojednostavljen kako bi se izbegle greške prilikom popunjavanja i da je potrebno navesti samo osnovne informacije.

-Sve u vezi energetskog stanja objekta popunjava komisija, a novina je da građani ne uzimaju potvrde iz Užice gasa  i Gradske toplane. Postupak legalizacije mora da bude završen-zaključila je Drakul.

Upućen je i poziv zainteresovanim građanima da 5.marta prisustvuju info sesiji kako bi dobili konkretne informacije u vezi konkursa za mere energetske efikasnosti.