Pocetna Društvo Podsticanje dijaloga o razvojnim potencijalima

Podsticanje dijaloga o razvojnim potencijalima

797
0
Podelite

U Užicu je održana Lokalna debata o razvojnim potencijalima Užica u okviru projekta „Od mog grada mojoj zemlji: kako osigurati razvoj Srbije?“. Ovo je prva u nizu od osam debata koje Beogradski fond za političku izuzetnost organizuje u gradovima u Srbiji uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a uz saradnju sa Ženskim centrom Užice
Organizatori navode da je poseban značaj debate u Užicu jer je prva u okviru projekta i poslužiće kao model za sve ostale u drugim gradovima. Debatom se ispunjava najznačajniji deo dugogodišnjeg projekta koji ima za cilj da podstakne dijalog o potencijalima razvoja u svakoj sredini, prepoznajući lokalne specifičnosti i izazove kao i značaja i uloge svoje zajednice u razvoju kako sopstvenog grada tako i cele zemlje.

-Beogradski fond za političku izuzetnost ulazi u ovaj projekat koji je razvojnog tipa, sa jako mnogo očekivanja od svih naših partnera, jer ono što „Od mog grada do moje zemlje“ želi da postigne to je podsticanje, ohrabrivanje razgovora o razvojnim potencijalima, akterima, o učešću građana u razuvoju njihovih sredina. Mi smo tu samo kao jedna vrsta podsticaja – izjavila je, između ostalog Sonja Liht i nastavila:

-Tu smo da celu Srbiju, kroz osam gradova, a nadamo se da će se ova inicijativa širiti i na druga mesta, ozbiljno suočimo sa našim sopstvenim mogućnostima i da od gradova, lokalnih zajednica ka celom društvu, ka državi, krenu ideje kako osmisliti jedan dugoročni razvojni plan, strategiju, ove naše zemlje. Svesni smo da je konkurencija sve veća i veća, da nam sve više odlazi ljudski kapital. To je ozbiljan, ogroman problem naše zemlje, ali i celog našeg okruženja. Dakle, šta je ono što možemo da uradimo, pre svega, na lokalu, da pomognemo ljudima da vide svoju perspektivu ovde, da nalaze inspiraciju u onome što postoji u njihovom gradu i da istovremeno pomognu celoj zemlji, da prepoznaju svaku pojedinačnu sredinu kao mesto ideja, inicijativa, kao mesto koje ima snagu da podiže i sebe i Srbiju.
Užice je prvi grad gde je održana debata, a razlog za to je, po rečima Sonje Liht, što Užice ima potencijala da podstakne i druge.

U debati je učestvovao gradonačelnik Tihomir Petković sa saradnicima koji su predstavili već spremljen koncept razvoja grada, dok su predstavnici brojnih gradskih institucija prezentovali svoje ideje.

-Grad Užice je centar zapadne Srbije, sa dobro razvijenom privredom, ali i dalje postoji značajna potreba za novim preduzećima i investicijama. Važno je i da Užice zadrži imidž grada kulture i turizma i da uz sve ostalo, a potrebno je još dosta toga, unapredi ključne pravce razvoja – izjavio je Tihomir Petković.

Radmila Gujaničić koordinatorka u Ženskom centru Užice izrazila je zadovoljstvo zbog saradnje na ovom projektu sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost sa kojim, inače, duže sarađuje i na drugim poljima.

-Ženski centar, s obzirom da više od dve decenije radi na ekonomskom osnaživanju, ali i na organizovanju žena, ima dosta iskustva u podizanju motivacije građana da učestvuju i pomognu svoju sredinu kroz akcije različitog karaktera koje su važne za zajednicu. Sa tog aspekta, mi imamo šta da kažemo – izjavila je Radmila Gujaničić ističući da je debata mogućnost za uspostavljanje politike većeg uvažavanja običnih ljudi koji žive u gradu, vole ga i imaju kapacitete da ih gradu i daruju.