Pocetna Društvo Kvalitetom usluga održavamo stabilnost

Kvalitetom usluga održavamo stabilnost

1532
0
Podelite

Apoteka “Užice” za materijalne troškove i zarade zaposlenih isključivo zarađuje sama i nema pomoći od grada, republike ni bilo koga drugoga. U konkurenciji sa sve većim brojem privatnih apoteka još uvek ima stabilno poslovanje bez obzira na pad fakturisanih recepata-ističe za “Vesti” direktor Radoica Nišavić.

Za razliku od domova zdravlja koji su prešli na republički nivo, iako je bilo najava apoteke su ostale lokalnim samoupravama. Kakav je položaj Apoteke “Užice” s obzirom da pokrivate Zlatiborski okrug?

Zakon o zdravstvenoj zaštiti je usvojen i jasno definiše da je osnivač apotekarskih ustanova u Srbiji grad odnosno lokalni nivo. Od ostalih ustanova primarne zdravstvene zaštite razlikuje nas što od ove godine domovi zdravlja prelaze na republički nivo. Što to nije urađeno i sa nama pitanje je na koje mi nemamo odgovor.Nedavno je održan važan sastanak u okviru drugog projekta Razvoja zdravstva republike Srbije gde se raspravljalo o planu optimizacije mreža zdravstvenih ustanova, a Apoteka “Užice” je jedna od 364 ustanove koje podležu optimizaciji. Na sastanku su bili prisutni direktori preko 10 apotekarskih ustanova koje su još “žive” i funkcionišu bez problema među kojima je i Apoteka “Užice”, kao i predstavnici gradova i opština gde su apoteke zatvorene i kojima Zakon o zdravstvenoj zaštiti daje rok do 31.12.2021. godine da moraju izmiriti ogromna dugovanja dobavljačima. Primera radi Grad Pančevo treba da plati 1,2 milijardu dinara do kraja sledeće godine.

Apoteke koje su još dobrostojeće među kojima je i Apoteka “Užice” zatražile su da država treba da definiše stav prema nama. Da li će napraviti plan mreže apoteka i omogućiti nam da pređemo na državni nivo ili će nam jasno reći da je grad kao osnivač garant naših eventualnih dugovanja i grad onda nalazi rešenja vezana za naše poslovanje.

Na tom sastanku bili su predstavnici Ministarstva zdravlja i NALED-a. Ovaj projekat finansira Svetska banka tako da može da se desi da ustanove koje još funcionišu pređu na državni nivo i da ugovore plate sa republičkim fondom zdravstvenog osiguranja (RFZO) kao što je slučaj sa bolnicom, domom zdravlja i drugim zdravstvenim ustanovama.

Koliko sada ima zaposlenih i da li je to optimalan broj za normalno funkcionisanje?

Položaj Apoteke “Užice” u Zlatiborskom okrugu je za sada dobar i mi izmirujemo sva dospela potraživanja, isplaćujemo redovno plate…Neću se baviti prognozama do kada će to biti i da li ćemo ući u finansijske probleme. Ustanova ima 171 stalno zaposlenog radnika od kojih je oko 150 zdravstvene struke. Optimalan broj za normalno funkcionisanje apoteke je različit od grada odnosno opštine. U nekim opštinama imamo manjak zaposlenih, a u drugim zbog nelojalne tržišne konkurencije i smanjenog obima posla, višak zaposlenih. Ni jedno ni drugo ne možemo lako da rešimo zbog važećih zakonskih propisa.

Kada sumirate rezultate šta je obeležilo proteklu godinu?

Protekla godina je za Apoteku “Užice” bila uspešna što je pokazao i finansijski rezultat koji je usvojio pre svega Republički fond zdravstvenog osiguranja koji je prva kontrola, zatim Upravni i Nadzorni odbor koji cene naše izveštaje o poslovanju.

Koji su problemi?

Problemi koji su prisutni u poslovanju su brojni. Sve je veći broj privatnih apoteka i poslednje što se desilo je otvaranje nove tri apoteke na našem regionu, početkom februara i to dve u Bajinoj Bašti i jedne u Arilju. Najveći problem u poslovanju ustanove je veliki pad broja recepata koji su glavni izvor prihoda. Taj pad je preko 60 miliona dinara za 2019. u odnosu na 2018. godinu. Na sreću, komercijalna prodaja je nešto viša u 2019. godini ali nedovoljna da pokrije taj gubitak, tako da je poslovanje najviše ugroženo ovom situacijom.

Apoteka “Užice” za materijalne troškove i zarade zaposlenih isljučivo zarađuje sama i nema pomoći od grada, republike ni bilo koga drugoga. Povećanja plata koja se donose Uredbom Vlade su prvenstveno za lekare, medicinske sestre i druge zaposlene u državnim ustanovama koje imaju ugovorene zarade sa RFZO opterećuju poslovanje jer mi moramo da primenjujemo Uredbu. Da li ćemo imati dovoljno novca da isplaćujemo takve plate to je veliko pitanje! Primena svih smernica koje Uredba Vlade donosi i primena Kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike Srbije je i uvođenje isplate jubilarnih nagrada i za 40 godina rada. Apoteka mora da isplaćuje jubilarne nagrade, otpremnine kao i da uvećava broj dana godišnjeg odmora što dovodi do velikih problema u letnjim mesecima kada treba organizovati posao.

Kakvo je snabdevanje lekovima?

Što se tiče snabdevenosti Apoteka “Užice” nema problema osim onih lekova koji su deficitarni kod dobavljača, zbog isteka registracije, nedovoljne proizvodnje ili isporuke. Ta deficitarnost se prvo oseti kod nas jer smo veliki i imamo najviše pacijenata, a onda se to dešava i u privatnom sektoru. Trenutno nedostaje Euthyrox za bolesti štitne žlezde, ali nema veće deficitarnosti drugih lekova.

Očigledno je da se razdaljina i broj stanovnika kod otvaranja novih apoteka ne poštuje. Da li ima pravila da bi se sačuvala održivost i kvalitet rada državnih apoteka?

Zakonski i podzakonski akti koji bliže definišu otvaranje novih apoteka u Srbiji nisu doneti prema broju stanovnika ili lokacijski. Nije definisano da li može, gde i za koji broj stanovnika, nova u blizini postojeće apoteke itd… Za otvaranje novih apoteka i dalje važi: kadar, površina i opremljenost objekta. Ako u Srbiji ima preko 3500 apoteka a manje od 7000 licenciranih farmaceuta jasno je da pojedine apoteke nemaju adekvatan kadar da bi dobile dozvolu za rad.

Šta pokazuju podaci koliko ih ukupno ima u Užicu, a kakva je situacija i u drugim opštinama?

Broj privatnih apoteka svake godine je sve veći i prema proceni ima oko 70 objekata na celom regionu. Od ovog broja najviše ih je u Užicu.

Koliko se to odražava na poslovanje i šta preduzimate?

Prevelik broj apoteka odražava se negativno na naše poslovanje i finansijski rezultat je značajno manji. Zaposleni u apotekama prvenstveno održavaju kvalitet usluga sa ciljem da svakog pacijenta saslušaju, da mu pomognu, pronađu pravu terapiju i da stručnošću unaprede uslugu uz što bolji savet. Apelujem na građane i da provere cene lekova u našim i u privatnim apotekama, jer na osnovu njihovog reklamiranja da im se ne dogodi da zbog jednog jeftinijeg, kupe tri skuplja leka nego što su kod nas.

Poslednjih godina u nekim gradovima državne apoteke su zbog nelojalne konkurencije izdate u zakup. Da li će se to dogoditi i u Užicu i drugim opštinama?

U Srbiji se apoteke koje posluju sa gubicima izdaju koncesiono u zakup. O tome odluku donosi osnivač odnosno opština ili grad. Te apoteke u zavisnosti od grada i od raspisanog konkursa budu delimično ili u potpunosti izdate privatnom kupcu. Nažalost, to je jedino rešenje da se grad zaštiti od ulaska u gubitke a da pri tome za koncesiono izdavanje objekata najčešće na 15 godina dobije značajna sredstva na račun. U zavisnosti od kupca i od konkursa različiti su uslovi o preuzimanju zaposlenih i objekata. Od 37 apotekarskih ustanova u Srbiji ostalo je oko 15 koje pozitivno posluju. Zaposleni i ja ne razmišljamo da ćemo, iako je to možda tema, loše poslovati i biti u situaciji da Grad traži rešenje za Apoteku “Užice”. To ne znači da grad ne pripremi svu potrebnu dokumentaciju, jer moramo biti spremni ako se ne nađe rešenje da bez minusa u poslovanju i bez zaostatka u isplatama zarada pređemo kod drugog poslodavca.

Nedavno ste imenovani za direktora, kakve izazove očekujete?

Očekujem da mi grad produži mandat na još četiri godine i da ga provedem u ustanovi. Želim da istaknem, da za pet godina koliko sam u ustanovi, zaposleni su shvatili našu poziciju i da se ponosimo da smo iz godine u godinu predanim,odgovornim i istrajnim radom opstali na tržištu.

Šta se planira za naredni period?

Sledeće godine Apoteka “Užice”će obeležiti 140 godina od otvaranja prve apoteke u Užicu.

Apoteka Užice i dalje vidi sebe kao nosioca farmaceutske delatnosti u regionu a posebno u našem Užicu.

Da li su zbog korona virusa moguće nestašice pomagala?
Na osnovu odluka Svetske zdravstvene organizacije o proglašenju pandemije korona virusom moguće je da će doći do deficita medicinskih pomagala koji se proizvode u NR Kini, ako zabrana izvoza te robe potraje. Apoteka “Užice” ima ugovore sa dobavljačima za izabrane proizvode i ne može lako promeniti proizvođača, odnosno dobavljača kao što to mogu privatne apoteke. Tema je vrlo osetljiva i moguće je da će biti nestašica na primer katetera, insulinskih igala za pen aparate i drugih pomagala koja se većinom proizvode u Kini. Mi ćemo blagovremenim narudžbinama preostalih zaliha kod dobavljača, nadam se prevladati ovu situaciju, tako da ova ustanova neće ostati bez tih proizvoda-zaključio je Nišavić.