Pocetna Kultura Trajanje u crtežu Jelene Šalinić Terzić

Trajanje u crtežu Jelene Šalinić Terzić

2359
0
Podelite

Početak izlagačke sezone Gradske galerije u Užicu obeležila je izložba crteža jednog od najistaknutijih umetnika svoje generacije Jelene Šalinić Terzić “Ožiljci – usmena istorija planine” koja će biti otvorena do polovine marta.

Direktor Gradske galerije Užice Zoran Cvetić rekao je na svečanosti otvaranja da se kao i prethodnih godina Galerija potrudila da likovnoj publici pruži što raznovrsnije programe i izložbe reprezentativnih i renomiranih autora umetničkih dela koji su aktuelni ne samo na našoj likovnoj sceni.

On je podsetio da je ovdašnja likovna publika Jelenu Šalinić imala priliku da upozna 2009. godine kroz izuzetnu izložbu koja je ostavila fantastičan utisak i kod dece školskog uzrasta.

– Jelena Šalinić je fokusirana na crtež kao medij i prirodu kao inspiraciju iz koje crpi određene motive. Crtež je medij u kome se Jelena Šalinić fantastično snalazi i posle nekoliko godina mogu da zaključim da je ostala dosledna svojim motivima iz kojih kao većina umetnika crpi svoju inspiraciju i umetnost, a to je sfera prirode – rekao je Cvetić uz pomen i društvene angažovanost ovakve umetnosti.

Sama umetnica je izrazila zadovoljsvo što drugi put izlaže u užičkoj galeriji i što je u prilici da i sama sagleda svoj rad u divnom prostoru Gradske galerije.

– Suština moga rada je trajanje u crtežu i kako je jedan kolega primetio “forenzička analiza” prostora prirode koji me interesuje i koji posmatram od svoga početka bavljenja umetnošću- rekla je Jelena Šalinić Terzić.

Na crtežima rađenim kombinovanom tehnikom akril, uljani pastel i grafit su planine, durmitorske stene i likovni jezik linije i boje umetnice za koju “stena kao prirodna formacija uvek poseduje i “urođeni” grafizam koje je spontano uvlači u svet likovne analize”.

– Kako nešto što je oličenje stamenosti i moćnog mira može istovremeno da evocira kretanje? To je jedna od zagonetki koju pokušavam u ovom ciklusu da osluškujem kroz uskovitlane prepletaje linija koje su glavna armatura i vizija ovog crteža i žive zvukove boja koje su prirodno srođene sa linijom- svojevremeno je zapisala sama umetnica povodom nastanka ovih radova.

Dr Jelena Šalinić Terzić rođena je u Kraljevu 1976. godine. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kao student generacije diplomirala je slikarstvo, a na istom Fakultetu kasnije magistrirala i doktorirala. Kao vanredni profesor predaje Crtanje, Slikanje i Crtanje na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Član je ULUS-a od 2001. godine i iza sebe ima 47 samostalnih izložbi.