Pocetna Ekonomija Počelo obeležavanje 135 godina tradicije

Počelo obeležavanje 135 godina tradicije

1681
0
Podelite

Kako kažu u kompaniji, kao na svojim počecima, „Zlatiborac“ se ponosno pridružio proizvođačima iz okoline Zlatibora, pružajući podršku životu na selu, proizvodnji suvomesnatih delikatesa, negovanju zanata i tradicije ovog kraja.

-Pršutijada je manifestacija koju od samog početka maksimalno podržavamo, naravno, ne svojim takmičarskim, već revijalnim učešćem, budući da želimo da ovo bude manifestacija na kojoj će se istaći mali proizvođači suvomesnatih delikatesa, što smo i sami nekada bili. Dakle, želimo da svojim učešćem i primerom ohrabrimo male proizvođače da krenu našim putem i pošaljemo poruku da je cilj ostvariv ukoliko imate jaku želju, motiv i veru u sebe. Sam naziv ove manifestacije govori da je, pored promocije niza delikatesa ovog kraja, pršuta u središtu pažnje. Smatram da su aktivnosti na zaštiti geografskog porekla ovog proizvoda ključne u očuvanju tradicije. Svakako ćemo i u narednom periodu činiti sve da damo svoj doprinos u očuvanju i negovanju tradicije i ove manifestacije, kao i razvoju i popularizaciji Mačkata i zlatiborskog kraja van granica naše zemlje – izjavio je Dušan Knežević, generalni direktor kompanije „Zlatiborac“.

U saopštenju „Zlatiborca“, između ostalog se kaže i da je „malo poznato da se počeci onoga što je danas „Zlatiborac“ kriju u drugoj polovini 19. veka. Začetnik proizvodnje suvog mesa u zadružnoj porodici Stojanović iz Mačkata bio je Jovan Stojanović koji je 1885. godine počeo da suši najkvalitetnije komade kozjeg buta. Prema predanju, Jovan Stojanović je drvenu zgradu, koju je dobio u miraz, pretvorio u sušaru i tako je, pre tačno 135 godina, otpočela proizvodnja suvomesnatih proizvoda u porodici Stojanović, jednoj od mnogih zadružnih porodica koje u to vreme naseljavaju Mačkat. Umeće sušenja mesa prenosilo se u ovoj porodici Zlatiboraca s kolena na koleno. Danas recepture predaka neguje šesta generacija ove porodice, na mestu gde je tradicija počela, u selu Mačkat, sada u proizvodnim kapacitetima kompanije „Zlatiborac“, osnovane 1992. godine.

Zato, svaki put kada vidite prepoznatljiv logotip kompanije „Zlatiborac“, znajte da su u njemu utkana imena, postojanje i znanje šest generacija jedne porodice, koja već 135 godina čuva ovaj zanat od zaborava. „Zlatiborac“ je jedno ime za porodicu Andrije, Jovana, Milana, Milivoja, Milomira i Aleksandra. Jedno ime za Stojanoviće, koji su, počev od 1885. godine, negovali i dan-danas neguju i dele porodičnu strast pripremanja vrhunskih suvomesnatih delikatesa na mestu na kom je sve počelo – poručuju iz „Zlatiborca“.