Pocetna Društvo Potomci ratnika na Orašcu

Potomci ratnika na Orašcu

1011
0
Podelite

Srbija danas i sutra obeležava Sretenje, Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804, kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i dan kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav.

Gradski odbor potomaka ratnika 1804-1918 “Major Kosta Todorović ” iz Užica polaganjem cveća na spomenik voždu Karađorđu na Orašcu povodom značajnog dana srpske istorije odao je danas počast vođi Prvog srpskog ustanka.

Dan državnosti Srbije je državni praznik Srbije koji se praznuje 15. i 16. februara, a ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav.

Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Pored toga što je Dan državnosti Sretenje je i Dan ustavnosti Srbije. Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.