Pocetna Politika SZS: Bojkot nameštenih izbora

SZS: Bojkot nameštenih izbora

1805
0
Podelite

Sa tribine Saveza za Srbiju “Ko je opozicija u Užicu” gradjanima  je upućen poziv da  se bojkotom suprotstave nameštenim izborima i okončaju privid da žive u normalnoj državi.

Poručeno da je  bojkot izbora predstavlja jedini otpor diktaturi vlasti Aleksandra Vučića, a   na postavljeno pitanje odgovoreno  da  opoziciju u Užicu čine stranke Saveza za Srbiju, Narodna stranka, Demokratska stranka, Dveri, Stranka slobode i pravde  i udruženja gradjana koja formalno nisu stranke, ali delovanjem vraćaju dostojanstvo gradjanima.

-Pozvali smo gradjane da zajedno odgovorimo na pitanje da li smo opozicija i da li ovaj uspavani grad ima odgovor na bezakonje u kome živimo, ili nas je vlast ubedila da više nema poštenih ljudi u politici – rekla je Ivana Parlić iz Narodne stranke (NS).

Tribina “Ko je opozicija u Užicu” u organizaciji SZS kojoj su se pridružila udruženja gradjana Užička odbrambena liga i sindikat “Sloga” održana je u MZ Centar umesto u sali Gradske skupštine kako je bilo najavljeno.

Otkazivanje korišćenja skupštinske sale dan pre održavanja tribine uz izgovor “za potrebe švajcarskog projekta”, mada je zahtev od strane SZS prosledjen pre dvadeset dana, na  tribini  je označeno uzurpacijom javnog prostora i njegovom privatizacijom od strane gradske vlasti na šta će biti reagovano  dopisom i protestom.

Parlić  je navela da su  osećaj bespomoćnosti gradjana i medijski mrak  kao ozbiljan projekat ulažu milioni evra dok se u isto vreme donose zakoni  i medjunarodni akti koji i naše sugradjane pretvaraju u roblje i ozakonuju korupciju gde iznos do 47.000 dinara nije mito nego poklon, a tabloidima poput Informera iz gradske kase daje novac za medijske projekte.

Dragan Krsmanović iz Dveri kaže da je ovaj Pokret odavno izgubio poverenje u aktuelnu vlast da radi u korist srpskog naroda i države  Srbije i da ne veruje da je sposoban da organizuje fer i poštene izbore iz kojih bi nastala demokratska skupština.

-Radi se o interesnoj grupi na vlasti  koja je koristila i svoju stranku i ceo parlamentarni sistem za svoje lične, vrlo  često i materijalne interese – rekao je Krsmanović i dodao da je lično pruža otpor režimu zbog toga što je kao oficir časno odslužio svoje i što ga je vlast  nekoga poput njega nazvala  “fašistom” mada je tokom Drugog svetskog rata   izgubio 25 članova šire i uže porodice koji su u stradali od Nemaca.

Dr Željko Bacetić iz Demokratske stranke kaže da je opozicija svako ko pokazuje aktivizam protiv kriminalnog, nakaradnog i korumpiranog režima, bilo da su u pitanju udruženja gradjana, pojedinci ili stranke.

– Užičke demokrate svakako će bojkotovati izbore, dilema jedino ima kada su u pitanju Šabac i Paraćin, ali se nadam da će doneti pravu odluku jer je Srbija kompletno okupirana i parcijalna  rešenja nisu prava – smatra Bacetić.

Vlade Ristanović iz sindikata “Sloga” rekao je da ovaj sindikat neće pružiti podršku socijalnoj propasti, ovoj i svakoj vlasti koja želi od Srbije da napravi poligon jeftine radne snage i  da se pravo na rad ostvaruje zahvaljujući samo partijskoj knjižici stranke na vlasti.

-Vlast se hvali sa 450 evra prosečne zarade u Srbiji koju nema 80 odsto radnika, a polovina od njih ni zagarantovanu cenu rada. “Srećnici” koji imaju 450 evra, dakle jedan čovek koji ima četvoročlanom porodicu može da kupi 200 grama bureka i jogurt, 110 din plus 30 što je 1680 dnevno za tri obroka ili  mu je potrebno preko 50.000 dinara mesečno samo za burek i jogurt – naveo je primer Ristanović iz “Sloge”.

U ime Užičke odbrambene lige “o lokalnom sistemu u slobodnom padu” na skupu je govorio dr Aleksandar Obradović i pravu gradjana da udišu čist vazduh, piju  zdravu vodu i akcijama koje su pokrenuli.

Na tribini su izmedju ostalih govorili Milena Ćosić (NS), Tanja Bogosavljević (DS), Vladimir Ristović  Dveri, advokat Mirko Filipović, Jovan Marković DS, preduzetnik Željko Moračanin, poljoprivrednik Dušan Cvijović, Katarina Lacmanović Dveri,  Dejan Krčevinac UOL, Dragan Babić Dveri, Zoran Kanački DS i drugi.

Zaključeno je da je jedini lek protiv autokratske vlasti aktivan bojkot i potencirana odgovornost stranaka kako za buduće tako i za protekle korake  i još jednom poručeno gradjanima da je bojkot izbora put do demokratskog parlamenta u Užicu i Srbiji.