Pocetna Društvo Smanjen broj obolelih od gripa

Smanjen broj obolelih od gripa

954
0
Podelite

U protekloj nedelji u Užicu prijavljeno 273 a u Zlatiborskom okrugu 1200 sa oboljenjima sličnim gripu. Prema podacima Zavoda smanjuje se broj obolelih na nedeljnom nivou

Zavod za javno zdravlje Užice prijavio je 4.februara epidemiju gripa Institutu za javno zdravlje Srbije jer je do 2.februara u Zlatiborskom okruga registrovano 1814 obolelih sa simptomima sličnim gripu. Najveći broj obolelih je registrovan u uzrasnoj grupi od 5 do 14 godina.
Prema poslednjim podacima u Užicu su prošle nedelje registrovana 273 slučaja što je za 79 manje nego nedelju dana ranije. U Zlatiborskom okrugu broj obolelih smanjen je za 614 u odnosu na početak prijavljivanja broja obolelih sa simptomima sličnim gripu.
Iz Zavoda i dalje preporučuju opšte mere prevencije i to izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, higijenu disajnih puteva odnosno pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja uz korišćenje papirnatih maramica koje posle upotrebe odmah treba baciti, ruke oprati tekućom vodom i sapunom, provetravati prostorije, izbegavati boravak u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi. Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se simptomatska terapija koja podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu lekova za sniženje povišene telesne temperature, dok upotrebu antivirusnih lekova sprovoditi samo po preporuci lekara. Antibiotici nisu delotvorni u lečenju gripa.
Kod svakog pogoršanja simptoma neophodno je odmah se obratiti lekaru, navode iz užičkog Zavoda za javno zdravlje.