Pocetna Kultura Uskoro otvaranje rekonstruisanog Legata

Uskoro otvaranje rekonstruisanog Legata

1362
0
Podelite

Rekonstrukcija Legata slikara Mihaila Milovanovića (Gostinica 1879- Užice 1941) u užičkom Narodnom muzeju privedena je kraju još prošle godine. Trenutno se odvijaju poslednje aktivnosti i direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović najavljuje da će rekonstruisan Legat biti otvoren u toku februara, a očekuje da će ga otvoriti ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević.

Najveći iznos sredstava za rekonstrukciju Legata, oko tri miliona dinara, izdvojilo je Ministarstvo za kulturu i informisanje tako što je deo Narodni muzej obezbedio na konkursu za projekte kod ovog ministarstva, a zatim je Ministarstvo izdvojilo i dodatna sredstva. Ostatak je obezbedio Grad Užice, ali su pomogle i firme donatori, kao što je „Dunav osiguranje“.

Prošle godine su završeni svi poslovi koji se odnose na demontažu postojeće, zatim, dizajna nove postavke, novog mobilijara. Bilo je dosta zanatskih radova, sređivanje parketa, ali i obimnih konzervatorsko restauratorskih zahvata posebno na dokumentima koje su radili stručnjaci užičkog Narodnog muzeja, kao i nova oprema slika. Novi dizajn postavke radili su arhitekte iz Beograda Irena i Igor Stepančić koji imaju bogato iskustvo stečeno radom u sličnim enterijerima, kao što je Narodni muzej u Beogradu.

-Za rekonstrukciju Legata smo se odlučili kako bismo unapredili dostupnost muzejskog nasleđa, jer je fond povećan, a izlagački prostor postao mali, mobilijar dotrajao. Zahvaljujući Gradu Užicu u 2018. godini otkupili smo 10 Milovanovićevih slika, od njegovog unuka – kaže Slavica Stefanović i ističe da će rekonstrukcijom postojećeg prostora od 160 kvadrata, proširivanjem postavke Legata Narodni muzej na savremen, moderan način, sa horizontalnim i vertikalnim vitrinama uz adekvatnu rasvetu, učiniti dela Mihaila Milovanovića dostupnijim posetiocima.

– Legat slikara Mihaila Milovanovića značajan je ne samo za naš muzej i grad, već za celu našu zemlju. Očekujemo da će i Legat sa ostalim stalnim postavkama u okviru Narodnog muzeja imati još veći broj publike – ističe Stefanović.

Legat prvog akademskog slikara iz užičkog kraja, ratnog slikara u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912–1918. godine i skulptora Mihaila Milovanovića otvoren je 2003. u Narodnom muzeju u Užicu i prezentuje umetničku i ličnu slikarevu zaostavštinu. Fond Legata stvoren je otkupom i poklonom umetnikovog sina Momčila Milovanovića i drugih darodavaca, a deo predmeta je iz zbirki Narodnog muzeja Užice. Milovanovićev realizam, sa elementima impresionizma, secesije, ekspresionizma i simbolizma čini stilski i žanrovski raznorodan opus.

Milovanovića su pogubili partizani 1941. godine nakon što je neosnovano optužen da je petokolonaš i izdajnik. Legat je formiran posle višedecenijskog zalaganja Momčila Milovanovića za rehabilitaciju imena i dela svog oca Mihaila i sakupljanja umetnikove zaostavštine. Okružni sud u Užicu doneo je 2007. godine rešenje kojim se usvaja zahtev za rehabilitaciju i utvrđuje da je Mihailo Milovanović lišen života kao žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga.

Za formiranje i muzeološku prezentaciju Legata slikara Mihaila Milovanovića, Narodni muzj je 2004. godine dobio nagradu Muzejskog društva Srbije „Mihailo Valtrović“.