Pocetna Ekonomija Porez na imovinu skoro isti kao i prošle godine

Porez na imovinu skoro isti kao i prošle godine

2365
0
Podelite

Visina poreza na imovinu za ovu, u odnosu na prošlu godinu, za većinu obveznika se neće menjati. Blagog povećanja imaće obveznici koji imaju poslovni prostor u svim gradskim zonama, osim u četvrtoj, kao i vlasnici stanova u drugoj i trećoj zoni, dok će za vlasnike stanova u prvoj zoni visina ovog poreza biti malo niža. Manjeg povećanja iznosa poreza biće i za građevinsko i poljoprivredno, dok će za šumsko zemljište iznos biti isti kao i u prošloj godini. Sva ova povećanja, kako ističu u Odeljenju za lokalnu poresku administraciju, kretaće se najviše do pet procenata.

Procenat redovne naplate poreza na imovinu na području grada Užica od fizičkih lica je oko 98, a od pravnih oko 92 posto što je na nivou nekoliko prethodnih godina, kažu za naš nedeljnik u Odeljenju za lokalnu administraciju grada Užica. Tako se u gradsku kasu od ovog poreza u prošloj, 2019. godini, slilo ukupno oko 275 miliona dinara od kojih je oko 160 naplaćeno od fizičkih i oko 115 miliona od pravnih lica. Inače, zaduženje po osnovu poreza na imovinu za prošlu godinu iznosilo je ukupno oko 242 miliona dinara, od toga je oko 124 bilo zaduženje za fizička i oko 118 miliona za pravna lica.

Potraživanje na ime poreza na imovinu, kako navode u Odeljenju, smanjuju se svake godine, ali je ono i dalje visoko. Samo glavnica starog dugovanja fizičkih lica je oko 154 miliona dinara, dok je kamata 127 miliona. Glavnica starih dugovanja pravnih lica iznosi oko 96 miliona dinara plus oko 62 miliona kamate. Procenat naplate starih dugovanja je znatno manji u odnosu na redovnu naplatu i u prošloj godini se kretao oko 37 posto za fizička i oko 40 posto za pravna lica. Dužnici su imali priliku da dug otplate kroz dva reprograma za koje je ukupno podnelo zahteve oko četiri hiljade obveznika za koje su urađena i rešenja, međutim, kako ističu u Odeljenju poreske administracije, ažurno ponašanje obveznika da plaćaju po tim rešenjima „nije zadovoljavajuće“, jer je onih koji se ponašaju u skladu sa rešenjima, svega nešto više od 20 posto. Oni koji se nisu ponašali u skladu sa rešenjima za reprogram, kamata koja bi bila otpisana, ponovo im se vraća, pa samim tim sada duguju više nego u reprogramu za visinu kamate.

Visina poreza na imovinu za ovu, u odnosu na prošlu godinu, za većinu obveznika se neće menjati, naglašavaju u Odeljenju za lokalnu poresku administraciju, pre svega, za one koji imaju kuću i garažu u svim, sem u prvoj zoni, kao i poslovni prostor u četvrtoj zoni. Blagog povećanja poreza imaće obveznici koji imaju poslovni prostor u ostalim gradskim zonama, kao i vlasnici stanova u drugoj i trećoj zoni, dok će za vlasnike stanova u prvoj zoni visina ovog poreza biti malo niža. Manjeg povećanja iznosa poreza biće i za građevinsko i poljoprivredno, dok će za šumsko zemljište iznos biti isti kao i u prošloj godini. Sva ova povećanja, kako ističu u Odeljenju, kretaće se najviše do pet procenata.
U obračunu poreza na imovinu primenjivaće se isti elementi kao i prethodnih godina s tim što će u određenim zonama biti različita prosečna cena nepokretnosti po metru kvadratnom koja utiče na visinu osnovice obračuna poreza, jer je bilo prometa nepokretnosti od januara do septembra prošle godine. Na primer, više od tri prometa stanova bilo je u svim zonama, sem u četvrtoj. Na osnovicu utiče i stopa poreza koja je i ove godine ista kao i prošle.

U Odeljenju za lokalnu poresku administraciju ističu da je važno da građani znaju i to da je Grad Užice i za ovu kao i prhodnih godina, doneo odluku koja se tiče neizgrađenog građevinskog zemljišta. Zapravo, obveznici koji su vlasnici ove vrste zemljišta, ali ga koriste kao poljoprivredno ili šumsko i ako je ono identifikovano kao takvo, mogu promeniti njegovu namenu iz građevinskog u poljoprivredno i šumsko tako da će i porez biti manji. Svi građani koji imaju uslova za promenu namene ove vrste zemljišta, potrebno je da u narednom periodu dođu u Odeljenje poreske administracije kako bi to i učinili.

Rok za plaćanje prve rate 14. februar

U Odeljenju lokalne poreske administracije podsećaju da je rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu za ovu godinu 14. februar. Iznos ove rate je isti kao i poslednje iz rešenja za prošlu godinu.