Pocetna Kultura Gradska galerija Užice za ovu godinu planira 12 programskih sadržaja

Gradska galerija Užice za ovu godinu planira 12 programskih sadržaja

1547
0
Podelite

Gradska galerija za 21. februar priprma otvaranje izložbe slika i crteža Jelene Šalinić, autorke srednje generacije koja je ostvarila punu afirmaciju na domaćoj likovnoj sceni svojom prepoznatljivom poetikom i sjajnim crtačkim manirom. Visoki domet njenog stvaralaštva joj je priznat brojnim nagradama i trenutno je profesor Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu na predmetima slikanje, slikanje i crta-nje i slikanje.

Od 24. do 10. aprila sledi izložba pod nazivom Dizajn. Autor je Slavimir Stojanović Futro, jedan od najistaknutijih domaćih grafičkih dizajnera sa zavidnom svetskom reputacijom o čemu svedoče brojne nagrade i priznanja u zemlji i svetu. Radi za neke od najpoznatijih svetskih brendova, a pokretač je nekoliko časopisa za oblast dizajna u Srbiji.

Od 21. aprila do 8. maja planirana je izložba skulptura Gorana Čpajaka, jednog od najafirmisanijih autora na domaćoj likovnoj sceni koji značajnu izlagačku delatnost ostvaruje i u inostranstvu. Svoj prepoznatljiv likovni izraz gradi harmoničnim formama izvedenim u belom i crnom ka¬menu. Dometi u stvaralaštvu su mu priznati i brojnim nagradama.

Posle ove, uslediće još jedna izložba skulptura mlade autorke Magdalene Pavlović.

Ovu izložbu Užičani će imati priliku da vide od 19. maja do 5. juna. Magdalena svoju inspiraciju nalazi u velikom prostoru koji nudi interakcija između idejnog, kreativnog procesa samog umetnika i materijala koji se nalazi pred njim. NJen dramatičan skulptorski izraz odvija se u formi koju omogućuju mase metala, koji je materijal izuzetno težak za oblikovanje i u kome autorka isključivo radi.

Od 16. juna do 3. jula planirana je izložba grafika, Laureati Beogradskog grafičkog kolektiva. Povodom 70 godina postojanja Beogradskog grafičkog kolektiva, jedne od najuglednijih ustanova grafičke umetnosti u zemlji, održana je izložba koja je obuhvatila laureate nagrade Veliki pečat koja se dodeljuje u oblasti grafike. Ovom izložbom Gradska galerija nastavlja tradicionalnu plodnu saradnju sa ovom značajnom ustanovom.

Sredinom leta, od 14. do 31. jula, planirana je izložba u sklopu Omladinskog likovnog kluba Gradske galerije Užice i obuhvata predstavljanje tri mlada užička autora – Katarine Trnavčević, Miloša Gavrilovića i Ane Pavić. Oni će se po prvi put predstaviti užičkoj publici u organizaciji Gradske galerije.

U prvom delu avgusta, od 11. do 28., sledi tradicionalna izložba „Oni koji dolaze“ koja predstavlja radove užičkih studenata na likovnim fakultetima i akademijama, a koncipirana je kao izložba revijalnog karaktera.

Od 10. do 30. septembra biće priređena izložba iz kolekcije Vladimira Popovića koja obuhvata veliki broj dela značajnih autora srpske i jugoslovenske likovne umetnosti XIX i XX veka.

Skoro ceo oktobar, od 8. do 30., rezervisan je za saradnju sa SANU. Zapravo, u okviru proslave Dana grada, Gradska galerija Užice planira realizaciju izložbe u saradnju sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti. To će biti izložba radova, crteža sa pratećim izlagačkim materijalom, uglednog arhitekte i umetnika, akademika Aleksandra Deroka.

Posle ove, od10. do 27. novembar sledi retrospektiva Milana Tucovića. U okviru ciklusa Oni koje ne zaboravljamo Gradska galerija Užice organizovaće retrospektivnu izložbu nedavno preminulog slikara Milana Tucovića koja je i svojevrstan omaž jednom od najrenomiranijih slikara i umetnika na domaćoj likovnoj sceni, sa zavidnom reputacijom stečenom u Evropi i svetu.

Izložba radova nastalih na Međunarodnoj koloniji umetničke keramike Zlakusa, od 19. novembra do 3. decembra, stalna je manifestacija Gradske galerije. Na ovoj izložbi, kao i na prethodnim, publika će biti u prilici da vidi dela naših i inostranih umetnika koji su svoj savremeni izraz prilagodili i ostvarili u drevnoj tehnici keramike, izvedenoj na tradicionalan način.

Kraj godine, od 24. decembra 2020. i januar 2021., rezervisan je za, takođe, stalnu manifestaciju Gradske galerije, a to je izložba radova Užički regionalni likovni salon, smotra likovnog stvaralaštva na području regiona, na kojoj se autori predstavljaju likovnom produkcijom u protekloj godini.