Pocetna Politika Funkcionerska kampanja pod lupom 

Funkcionerska kampanja pod lupom 

1346
0
Podelite

Zloupotreba javnih funkcija, javnih resursa, nejednaka medijska zastupljenost, mogući pritisak na birače,  osnovni su problemi za fer i poštene izbore na koje će CRTA reagovati, kažu posmatrači.

Parlamentarni i lokalni izbori najverovatnije će biti održani 26. aprila, bar prema za sada dostupnim najavama.

-Posmatraćemo predizbornu kampanju koja počinje od trenutka raspisivanja izbora do samog izbornog dana kao i izborni dan, posebno dešavanja na biračkom mestu i ispred biračkih mesta. Pratićemo rad izborne administracije, odnosno Republičke izborne komisije kao i period posle izbornog dana koji uključuje podnošenje prigovora, odlučivanje o prigovorima i proglašenje konačnih rezultata  –  navodi Pavle Dimitrijević, zamenik programskog direktora CRTE. CRTA je organizovala posmatračke misije za više ibornih ciklusa do sada. Pitali smo kakva su iskustva iz ranijeg perioda  i zapažanja posmatrača koja su  kasnije bila predmet detaljnih analiza i zaključaka. Pred prolećne izbore u javnosti se dosta govori o funkcionerskoj kampanji i izostanku, odnosno obavezi medija da obezbede ravnopravnu zastupljenost aktera u političkom životu, sada u izbornom procesu.

-Posmatrači CRTE će naročito u predizbornoj kampanji obratiti pažnju na funkcionersku kampanju i zloupotrebe javnih resursa i pritiske na birače. To su neke osnovne kategorije  i vrste nepravilnosti kroz koje ćemo pratiti kvalitet same kampanje i truditi da izmerimo obim ovih pojava. Za one konkretne slučajeve za koje budemo sakupili dovoljno dokaza pokretaćemo i postupke pred različitim organima. Moram da dodam da ćemo pratiti izveštavanje medija i raditi monitoring tokom predizborne kampanje, kako u pogledu zastupljenosti aktera tako i  u pogledu tonaliteta kako su predstavljeni  pozitivno ili negativno – dodaje naš sagovornik. CRTA je pripremila preporuke i priručnike za sve nedoumice u izbornom procesu. Dimitrijević, kaže da je cilj da izborna pravila i procedure približe biračima, najviše kako bi birači razumeli svoja prava i kako da ih zaštite. Zato su napravili više video materijala koji pomažu u izborima i odnose se na to šta je dozvoljeno, a šta nije i ko je uopšte nadležan za zaštitu određenih prava u izbornom procesu.

– Mislim da je veoma važno da birači razumeju da su izbori, ma koliko to ponekad tako ne izgleda u javnosti,  proces u kome  postoji vladavina prava, zagarantovanih prava i da ne može svako da radi šta hoće! Ukoliko se pređe neka linija od koje počinje pritisak na birače, recimo da se ljudi osećaju ucenjeno, pritisnuto da svoj glas povere bilo kojoj stranci,  mi kao društvo imamo problem. Moramo naći načina kako da „zakrpimo rupe u sistemu“ koji očigledno nije bio dovoljno efikasan   do sada i u kome imamo sve veće i veće dimenzije problema iz izbornog procesa u izborni proces – smatra Dimitrijević. On ističe da je to ujedno i osnovna poruka koju CRTA stalno šalje gradjanima. Pitamo šta će konkretno podrazumevati monitoring medija od početka izborne kampanje za koju se pretpostavlja da će krenuti oko 15. februara.

-Monitoring medija bih podelio u dve dimenzije: jedan je praćenje medija u smislu informativnih emisija, specijalnih emisija u okviru redovnih programskih šema i svih onih specijalnih emisija gde se pojavljuju akteri u izbornom procesu upravo zato da bi se merila zastupljenost,  da bi se videlo koliko koji akteri imaju prostora i na koji način su predstavljeni, da li pozitivno, neutralno, ili negativno. Drugi deo se ne odnosi direktno na praćenje medija, ali se odnosi i na to kako će raditi Regulatorno telo za elektronske medije. Da li će biti dostupne odluke na prijave građana i da li će ih biti tokom izbornog procesa, i da li ćemo moći da ih pročitamo –dodaje zamenik programskog direktora CRTE. Jedno od pitanja jeste i da li će REM biti u kompletiranom sastavu i  najavljivane promene ostvariti u kratkom vremenskom  periodu, budući da je do izbora ostalo negde oko dva meseca.

-Važno je da znamo u kom će kapacitetu raditi REM i hoćemo li imati napokon posle dva izborna ciklusa dostupan monitoring izveštaj  samog tela koje je nadležno da prati izbornu kampanju i to kako mediji izveštavaju u izbornoj kampanji. Taj izveštaj kao nadležnog tela trebalo bi da bude javno objavljen – zaključuje sagovornik “Vesti”.

Posmatračke misije

-Pored CRTA posmatračke misije, najavljena je i evropska misija ODIHR  koja će doći u većem kapacitetu nego što je to do sada bio slučaj. Najavljeno je praćenje i kampanje i izbornog dana. I to je  još jedan pokazatelj koliko se izborni proces nalazi u ozbljnom problemu budući da je pažnja medjunarodnih organizacija poprilično pojačana, navodi sagovornik „Vesti“.

REM

Kao građanima i biračima ostaje nam da s jedne strane pratimo šta rade nadležne institucije  koje bi trebalo da kontrolišu izborni proces,  REM i Agencija za borbu protiv krupcije,  da ih držimo pod lupom, a s druge strane kao građani  koji elementarno žele da žive  u normalnoj i pristojnoj zemlji očekujemo da će ovoga puta bolje raditi svoj posao.