Pocetna Čajetina Poslovi, mogućnosti, preduzeća, podrška

Poslovi, mogućnosti, preduzeća, podrška

1419
0
Podelite

Centar za socijalnu politiku, u saradnji sa Ženskim centrom Užice i opštinama Dimitrovgrad i Priboj, realizuje projekat “Poslovi, mogućnosti, preduzeća, podrška”.

Projekat se bavi uključivanjem na tržište rada nezaposlenih žena koje se nalaze u nekoj od životnih teškoća – žive u domaćinstvu koje prima neki oblik finansijske socijalne pomoći, imale su iskustvo porodičnog nasilja, živele su ili žive u hraniteljskoj porodici ili instituciji za smeštaj, povratnice su iz inostranstva odakle su se dobrovoljno ili prinudno vratile nakon traženja azila, posla i slično.

-Ovaj projekat finansira Evropska unija uz kofinasiranje Republike Srbije. To je deo sredstava od 4,7 miliona evra koliko je EU uložila u zapošljavanje mladih i osetljivih društvenih grupa. Mi smo se fokusirali na žene koje su nezaposlene. Prema podacima, stopa zaposlenih mušakraca u Srbiji je 55 odsto, a žena 35 do 40 odsto. Po procenama Svetske banke, BDP u Srbiji bi bio oko 20 odsto kada bi žene učestvovale na tržištu rada u istoj meri kao muškarci. Mi smo se opredelili za žene kojima je najteže doći do posla. To su žene koje primaju novčanu ili socijalnu pomoć, preživele nasilje ili one koje su dugo van tržišta rada, – kaže Žarko Šunderić, direktor Centra za socijalnu politiku.

Projekat se realizuje skoro godinu dana i traje do juna ove godine. Ukupni grant je 140.000 evra, a fokus je na oko 130 žena u svakoj od opština u kojoj se realizuje.

-Ženski centar Užice je kroz ovaj projekat nastavio svoj dugogodišnji rad na ekonomskom osnaživanju žena. Mi smo radili u Užicu i u Čajetini, ali sticajem okolnosti i na području Priboja i tu smo uočili nekoliko grupacija žena. Na primer, postoji grupa žena sa invaliditetom koje se nikad nisu prijavile na Nacionalnu službu za zapošljavanje, niti su ostavarile bilo koje pravo, nemaju informacije da sa pet godina radnog staža mogu da se penizionišu i ostvare neka druga prava. Mi sa svim tim ženama konkretno, gde uočimo neki specifičan izazov u životu za zapošljavanje, pravimo određeni plan i program za zapošljavanje, – objašnjava Radmila Gujaničić iz užičkog Ženskog centra.

Ona kaže da u okviru ovih programa postoje psiho – socijalne obuke, coaching, mentorship, kursevi za izradu biznis plana, koji su namenjeni za šire grupacije. Takođe, u Užicu je organizovana akreditovana obuka za gerontodomaćice, od koji sedam žena ima velike šanse da se zaposle, zato što imaju sertifikat.

-Jedan broj žena uradio je biznis planove uz podršku voditeljice zadužene za tu oblast. One će imati priliku da konkurišu u okviru ovog projekta za grant koji je obezedila organizacija GIZ. Oni će finansirati 15 projekata iz sve četiri opštine u kojima se realizuje ovaj projekat,- kaže Radmila Gujaničić.

Zanimljivo je da je u Čajetini specifična situacija, jer zbog ekspanizije turizma na Zlatiboru, postoji velika potražnja za poslove koji su namanjeni onima koji nemaju visoke kvalifikacije. Ženski centar Užice trudi se da uz podršku Saveta za rodnu ravnopravnost, Zlatiborskim krugom kao i Savezom seoskih žena Čajetine pomogne ženama da dođu do posla. Takođe, Radmila Gujaničić ističe i dobru saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, sa kojom rade na istom poslu, kako bi pomogli ženama da se zaposle.

-Istakla bih i žene koje su blizu penzije, a znate da imaju pravo da dve godine do odlaska u penziju koriste sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje. Za to je neophodno da imaju godinu dana neprekidnog radnog staža, pa smo se maksimlano angažovali da im u tome pomognemo. Cilj nam je da podstičemo te žene, ali i poslodavce da koriste neka sredstva aktivnih mera zapošljavnja.-

Kroz ovaj projekat prošle su 133 žene, iako je prvobitni plan bio 120 žena. Na kraju projekta će se sumirati svi podaci, ali je najvažniji broj žena koje su došle do posla. Prvenstveni cilj ovog projekta je podrška ženama koje nemaju informacije o svim svojim pravima, zahvaljujući kojima bi došle do zaposlenja.