Pocetna Društvo SPS: Pridruži se i ti!

SPS: Pridruži se i ti!

1561
0
Podelite

“Pridruži se i ti!”, naziv je ekološke akcije koju je organizovala socijalistička omladina i tokom koje je  u Užicu podeljeno oko hiljadu eko-cegera za višekratnu upotrebu.

Na platou ispred ulaza u užički zeleni pijac mladi socijalisti su organizovali ekološku akciju “Pridruži se!”   tokom koje su građanima delili eko-cegere i sa njima razgovarali o štetnosti upotrebe plastičnih kesa po životnu sredinu. Tokom dva dana koliko je akcija trajala prema rečima organizatora u Užicu je podeljeno oko hiljadu cegera za višekratnu upotrebu. Jelena Sredić, koordinator akcije kaže da sa malo energije možemo mnogo da pomognemo životnoj sredini, jer nam je  ekološka katastrofa iz dana u dan sve bliža ukoliko nešto ne promenimo.

-Zaboravimo na upotrebu plastičnih kesa u  Užicu, kao što su to uradili neki gradovi u Srbiji od januara ove godine. Razgradnja samo jedne plastične kese u prirodi traje i do dve stotine godina, a naša životna sredina ostaje kontaminirana dva veka plastičnim otpadom. Od gradskih vlasti tražimo da urade sve ono što je u njihovoj nadležnosti kako bi ne samo  mi živeli zdravo, već i generacije koje dolaze – rekla je Sredić.

Savet omladine u saradnji sa Savetom za ekologiju i turizam Gradskog odbora  SPS-a  Užica koji je organizovao akciju podele pamučnih eko – cegera podseća da je  Direktiva o plastičnim kesama obavezala  članice EU da do 2025. godine potrošnju plastičnih kesa smanje za 80 odsto i da ukoliko uzmemo u obzir koliko se one koriste u Srbiji, treba da budemo svesni zločina koji činimo prema životnoj sredini. Koliko je štetna upotreba plastičnih kesa, toliko je štetna i njihova proizvodnja, jer se za nju koriste naftni derivati.

Predsednik  omladine SPS na nivou Srbije Uglješa Marković kaže da ova i druge akcije imaju za cilj uključivanje mladih  u rešavanje životnih pitanja koja se  tiču mladih od kojih je jedno i ekologija.

– Smatramo sda u 21. veku ekologija ima važnu ulogu. Upotrebna vrednost jedne plastične kese jeste svega 20 minuta, a zazgradnja iste i do hiljadu godina i ulazi u lanac ishrane  u čemu se ogleda štetnost. Socijalistička omladina ne odustaje od budućnosti u Srbiji, već ćemo se za nju boriti svakoga dana – rekao je Marković i koji je naveo da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine izdvojilo  80.000 evra za gradnju nove kotlarnice na gas  u Užicu kako bi se smanjila upotreba po vazduh drugih štetnih energenata.