Pocetna Ekonomija Mi projektujemo lepe objekte

Mi projektujemo lepe objekte

2311
0
Podelite

Kreativnost zahteva izlazak iz šablona i projekatovanje „drugačijih objekata“ a za to su najpogodniji javni objekti koji daju vizuelni pečat po kojem naselje postaje prepoznatljivo, kaže arhitekta Nikola Sekulić.

Studio za projektovanje „Arhimis“ d.o.o. razvija se kao porodična firma koju je arhitekta Miloš Sekulić osnovao 1992., a od 2004. godine nasledio njegov sin Nikola, koji je krenuo očevim stopama. Poslednjih nekoliko godina, firma se širi i sada u njoj radi, računajući Nikolu i njegovu suprugu Natašu, sedam arhitekata, inženjera. Pozicija „Arhimis“-a na tržištu jasno je profilisana.
-Temelji su bili dobri, moj otac ih je lepo postavio, ja sam posao proširio i mogu reći da dobro poslujemo. U zapadnoj Srbiji smo među najvećim firmama koje se bave arhitekturom – kaže Nikola.
Osnovna delatnost „Arhimis“-a jeste projektovanje objekata visokogradnje, projektovanje enterijera, dizajn objekata, parterna uređenja… Do sada je „Arhimis“ uradio brojne projekte, kako Nikola voli da kaže, „lepih objekata“ širokog dijapazona, od stambenih, stambeno-poslovnih, poslovnih, objekata javne namene, industrije, škola, bolnica, hala, sportskih objekata i drugih.

-Imamo dosta posla na području celog Zlatiborskog okruga, to nam je i ciljno tržište, možemo uspešno da odgovorimo svim projektantskim zahtevima i izazovima i uspevamo da budemo dobro kotirani u poslu. Naravno da sam zato zadovoljan – kaže Nikola. Za njega je poseban izazov projektovanje „drugačijih“ objekata koji izlaze iz šablona, iz nečega što je tipizirano.

– Za to su pogodni javni objekti koji daju estetski pečat okruženju i postaju vizuelni reper u prostoru. Kreativnost je usko povezana sa arhitekturom, bitno je podići svest investitora kako bi shvatili da ulaganjem u nju ulažu i u komfor svog života i u svoje okruženje. Vidim da kod nas iz godine u godinu ima pomaka u ovoj sferi – navodi Nikola.

-U projektantskom poslu posebnu pažnju zahtevaju rekonstrukcije objekata. Radili smo zahtevan projekat aerodromske zgrade na Ponikvama koji je bio posebno izazovan. Ideja je bila da se postojeći objekat, kaponir koji je bio razrušen avio bombom, revitalizuje i doživi svoju renesansu, on je dobio novu namenu i to ima posebnu draž – navodi Nikola i podseća da je „Arhimis“ projektovao i objekat komercijalnog tipa u kojem je smešten tržni centar koji je otvoren u novembru prošle godine i to na mestu stare industrijske zgrade u Krčagovu. Kaže, vrlo je bitno da izgrađeni objekti koji se trenutno ne koriste dobiju novu namenu i da nastave da žive u novom ruhu.

-Među dobrim primerima je i projekat za rekonstrukciju stare sportske hale u Čajetini gde je bilo neophodno da se dobije proširenje kapaciteta. Prvenstveni zahtev investitora je bio da se omogući veći komfor sportskim ekipama, ali i da se akcenat stavi na reprezentativnost. Izazovu smo odgovorili i sa posebnom pažnjom je projektovana fasada sa ošupljenim panelima, gde je svaki panel zasebno dizajniran, zbog konačnog efekta. Prolazak sunčevih zraka danju daje neponovljivu igru svetlosti i senke u unutrašnjem prostoru, dok je u večernjim satima doživljaj potpuno drugačiji jer je tada uloga unutrašnje rasvete na fasadi dominantna – napominje Nikola i ističe:

-Veoma je bitno da razumem šta investitor želi i da mu želju oblikujem, a zajednički cilj je da na kraju to bude lep objekat. Nisam uvek zadovoljan svim svojim projektima, jer me nekada želje investitora odvuku na drugu stranu. Moramo da se prilagođavamo, tržište nam to traži, ali se trudimo da konačna rešenja budu kvalitetna i po pravilima struke. Važno kolektivno podizanje svesti nacije za kulturu i umetnost, kako bi dostigli viši nivo edukacije investitora – navodi Nikola.

-Bitno je i da se u državi ustale zakoni i pravilnici, kako bi trajali dugi niz godina i kako bi se inženjeri manje bavili procedurama, a više projektima – ističe Nikola i smatra da bi u javnim nabavkama trebalo da se insistira na dodatnim kriterijumima, referencama, a ne na najnižim cenama, koje su najpogubniji kriterijum po kvalitet projekata. Lepota arhitekture ne može se tražiti u najnižoj ceni.

Nikola i Nataša imaju troje dece, Elenu, Miu i Stefana.
-Odluka da upišem studije arhitekture je bila samo moja, bez pritisaka, sigurno je tome značajno pomoglo što sam rastao u porodici u kojoj je arhitektura prisutna svakodnevno. Moja supruga i ja želimo da i naša deca sama odaberu svoj poziv. Potajno bih voleo da moj poziv bude njihov izbor, jer bi to bila treća generacija arhitekata i moglo bi se nazvati porodičnom tradicijom. To bi bio i moj lični uspeh,- kaže Nikola.

O radu „Arhimis“-a u budućnosti ističe:

-Dostignut je nivo kojim sam veoma zadovoljan. Za sada mi je cilj da ga prvenstveno održim i zatim nadogradim. To zahteva veliko angažovanje, rad i požrtvovanje. Uspeh je što sve to postižem, a i dalje imam kvalitetno vreme koje provodim sa svojom porodicom, tako da se mogu svrstati u kategoriju ljudi koji su srećni.