Pocetna Ekonomija Jasno napisati “roba s greškom”

Jasno napisati “roba s greškom”

2250
0
Podelite

Milan Nikolić, predsednik Udruženja poptrošača Užice kaže da su “trgovici dužni da istaknu pravu i sniženu cenu na artiklu prilikom rasprodaja”.

– Ukoliko se prodajni podsticaj nudi za robu kojoj je umenjena upotrebna vrednost,roba sa greškom, oštećenje, pred istekom roka trajanja i slično, taj razlog se mora jasno i nedvosmisleno istaći na prodajnom mestu – kaže Nikolić.

U osvrtu na brojne rasprodaje kojima su kupci bili zapljusnuti tokom novogodišnjih i božićnih praznika predsednik užičkog Udruženja potrošača Milan Nikolić navodi i propise i  novine koje definiše novi Zakon o trgovini i koji se moraju primenjivati. On podseća da prodaja robe ili usluge sa sniženom cenom može biti rasprodaja, sezonsko sniženje i akcijska prodaja.

U slučaju prodaje robe ili pružanja usluge po sniženoj ceni trgovac je dužan  da pored ponude prodaje podsticaja (recimo kupovinom dva artikla na treći ostvarujete popust) na prodajnom mestu jasno istakne i sniženu i prethodnu cenu. Nikolić navodi da od objavljivanja rasprodaje do kraja njenog trajanja  trgovac ne sme da naručuje i uključuje u rasprodaju nove količine robe koja je predmet rasprodaje.

-Sezonsko sniženje je prodaja robe po sniženoj ceni posle isteka sezone, najviše dva puta godišnje  i to u razdoblju između 25. decembra i 10. januara i između 1. i 15. jula i može da traje najviše 60 dana po sezonskom sniženju – kaže Nikolić. Akcijska prodaja ne može trajati duže od 31 dan. Međutim, trgovac i pružalac usluga sa rokom važenja akcije do tri dana ne moraju da istaknu sniženu i prethodnu cenu, već jasno određene procente sniženja.

Daljinska i elektronska  trgovina su sve popularnije i propisima je regulisana reklamacija. .

-Novčane kazne za prekršaje pravnih lica kreću se od 100.000 do dva miliona dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu  od 10.000 dinara od 1,5 miliona dinara zavisno od vrste prekršaja. Novčane kazne za prekršaje fizičkih lica, zavisno od vrste  prekršaja kreću se od 10.000 dinara do 150.000 dinara, a novčane kazne protiv preduzetnika  kreću se od 40.000 dinara do 500.000 dinara, zavisno od vrste prekršaja – navodi slovo zakona predsednik Užičkog udruženja potrošača   i dodaje da se pored novčanih kazni za prekršaje pravnom licu može pored ostalog izreći i zaštitna mera zabrana obavljanja određene delatnosti u trajanju od 6 meseci do dve godine.