Pocetna Društvo Zabrana neplanske gradnje

Zabrana neplanske gradnje

2432
0
Podelite

Vlada Srbije donela je uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode Zlatibor. Planom se utvrđuje osnov za zaštitu, uređenje i održivi prostorni razvoj područja, na delovima teritorija grada Užica i opština Nova Varoš, Priboj i Čajetina.

Na zaštićenom području, uredbom o zaštiti, ustanovljen je trostepeni režim zaštite, a u odnosu na to su data i pravila građenja.

Glavne posebne namene područja Prostornog plana su zaštita prirode i kulturnih dobara u korelaciji sa uređenjem prostora za turizam i rekreaciju, razvoj infrastrukture i ruralne ekonomije, navodi se u Planu.

U sklopu turističkog klastera Središnja i Zapadna Srbija predviđen je razvoj primarne turističke destinacije sa znatnim učešćem celogodišnje ponude Drina–Tara–Zlatibor i međunarodnim drumskim turističkim turing pravcem na planiranom auto-putu E-761 Pojate–Кruševac–Кraljevo–Čačak–Požega–Užice–Кotroman (granica sa Republikom Srpskom).

U Regionalno prostornom planu Zlatiborskog i Moravičkog okruga diferencirana su četiri turistička rejona, među kojima i Zlatibor sa Zlatarsko-Pešterskim (Sjeničkim) rejonom. Predviđeno je da se glavna turistička ponuda rejona razvija u Užicu i opštinskim centrima (Čajetina), uz integraciju sa brojnim turističkim resursima i prirodnim i kulturnim vrednostima u neposrednom okruženju i to: etno selima (Mačkat, Sirogojno, Ljubiš, i dr.), turističkim kompleksima Zlatibora sa Кraljevim vodama, Ribnicom sa Torničkim skijalištem (1496 m.n.v. nacionalnog značaja) i Vodicama, i dr.

U selu Semegnjevo kod Čajetine predviđen je razvoj manjeg turističkog centra i turističkog puta ka turističkom centru Zlatibor.

Poslovnim (master) planom turističke destinacije Zlatibor–Zlatar identifikovani su ključni turistički proizvodi, među kojima: planine i jezera, posebna interesovanja, ruralni turizam, zdravstveni turizam, poslovni turizam i dr.

Izdvojena su četiri sektora, među kojima su u obuhvatu ovog prostornog plana: Turistički centar Zlatibor sa Tornikom i severnim delom Čigote, i Ruralna zona sa Čigotom i severoistočnim delom Murtenice. U sklopu ova dva sektora, prema turističkim proizvodima diferencirano je sedam rejona, i to: Turistički centri Zlatibor, Čigota i Tornik; Vodice, Tornik, Borova Glava; Jablanica, Liska; Rudine, Alin Potok, Sirogojno, Čigota; Gostilje, Čigota i Ljubiš, Murtenica.

Plansko opredeljenje je decentralizacija turističke ponude koja će se ostvariti razvojem i promocijom postojećih i budućih lokaliteta van naselja Čajetina i centra Zlatibor, posebno u tradicionalnim selima kroz razvoj integrisane ruralne ekonomije zasnovane na organskoj poljoprivrednoj proizvodnji sa oznakama Turističkog centra i Parka prirode Zlatibor, i na domaćoj radinosti u seoskom turizmu, uz obnovu starih zanata, revitalizaciju tradicionalnih objekata i dr.

Razvoj, izgradnja i rekonstrukcija velikih postojećih i novih turističkih kompleksa u centru Zlatibor, Čajetini, većim seoskim centrima i na drugim lokacijama realizovaće se u okruženju Parka prirode. Razvoj, izgradnja i rekonstrukcija sela i posebnih lokacija na području Parka prirode odvijaće se isključivo u zoni III stepena zaštite.

Prioritet ima zaustavljanje i sanacija neplanske turističke izgradnje na području Parka prirode (Vodice, Кobilja Glava, Ribnica i dr.) i u njegovom okruženju (centar Zlatibor i lokaliteti oko tog centra).