Pocetna Politika Užičke “Dveri” obeležile Savindan

Užičke “Dveri” obeležile Savindan

1668
0
Podelite

Užički odbor Dveri proslavio je  krsnu slavu pokreta Savindan. Pored članova Pokreta lomljenju slavskog kolača prisustvovali su i predstavnici više stranaka među kojima i koalicije Saveza za Srbiju čiji su Dveri deo.

Član Političkog saveta Dragan Krsmanović rekao je da delo naših predaka među kojima i Savinog jeste putokaz na koji treba da se oslonimo i u budućim vremenima. On je dodao da ovogodišnji Savindan za Dveri ima širi značaj s obzirom na situaciju u Crnoj Gori i ugroženost temelja srpstva i Srpske pravoslavne crkve kao vekovnog čuvara nacionalnog i verskog integriteta.

-Dogadjaji u Crnoj Gori pokazali su da lik i delo Svetog Save nikad nije bilo aktuelnije i da ostvarenja za koje se Sveti Sava borio, za autokefalnu crkvu, za samostalnost srpskog naroda kao veliki prosvetitelj i diplomata, kao čovek koji je Srbiji ustanovio zakone u svom zakonopravilu, da su te vrednosti i danas ugrožene i moramo da se borimo za njih. Kao sledbenici Svetog Save  tu smo danas da ga zamolimo da Gospoda moli za nas i da nas zastupa i što je putokaz za budućnost – naveo je Krsmanović.

Domaćin slave “Dveri” bio je dr Željko Maksimović, a kako je objašnjeno užičke “Dveri” pored krsne slave pokreta obeležavaju i slavu svog odbora u Užicu slavu čudesne Ikone Bogorodice Mlekopitateljice. Reč je od jednoj od ikona koju je Sveti Sava doneo iz Svete zemlje u Srbiju. Odlučili su se za ovu slavu zbog okrenutosti Pokreta tradicicionalnim porodičnim vrednostima medju kojima je i majčinstvo.