Pocetna Društvo Nastaviti sa obnovom

Nastaviti sa obnovom

1150
0
Podelite

Protojerej Dragan Timotijević za “Vesti” govori o ulaganjima pojedinaca, privrednika i grada u obnovu Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Drežniku koja pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve.

-Pre pet godina kada sam došao iz Duba u Drežnik objekat crkve bio je u lošem stanju tako da su do sada izvedeni brojni radovi.Urađena je fasada, elektrifikacija zvona, renoviranje zvonare, unutrašnje i spoljašnje osvetljenje celog hrama, urađeni su zidovi i odslikavanje jednog dela hrama…Dosadašnji radovi urađeni su uz veliku pomoć i podršku donatora i grada Užica. Za poslednjih pet godina uloženo je preko 50 000 evra-naveo je protojerej Dragan Timotijević.

Nastavak radova zavisi od finansijskih sredstava, a odslikavanje jedne strane crkve košta oko 5000 evra. Potrebno je još uložiti sredstava da bi se završilo kompletno odslikavanje hrama.
Protojerej se zahvalio svima koji su izdvojili sredstva za obnovu crkve i naveo da oni koji žele da pomognu direktno sredstva usmeravaju prema izvođačima radova.

Podsetimo, da Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Drežniku podignuta je 1926-1928. godine. Podizanje hrama u selu vezano je za podizanje i osveštavanje seoske škole 1924.godine, kada je episkop bitoljski Josif Cvijović, rodom iz Drežnika, pozvao meštane i ponudio da i on sam lično učestvuje u prilogu. To je bilo presudno da Drežničani sagrade crkvu uz pomoć majstora koje je episkop doveo sa juga, iz svoje eparhije. Oni su sagradili hram i ukrasili ga živopisom i ikonama na oltarskoj pregradi.

Iznad ulaznih vrata na zapadoj strani crkve, postavljena je ktitorska ploča na kojoj piše:Građena 1926-1928.g. Veliki dobrotvor hrama episkop bitoljski Josif Cvijović Drežničanin.
Zahvalni parohijani podigli su 2009. godine, pored crkve, Spomen dom sa memorijalnom postavkom u čast Josifa Cvijovića, tačno na 130-godišnjicu njegovog rođenja.U staroj školi zadužbini Ignjata Daničića nedavno je napravljen izložbeni prostor sa stalnom postavkom dokumenata, spisa, priznanja i fotografija o životu mitropolita Cvijovića dobijenih od Vojnog arhiva iz Beograda.