Pocetna Kultura Fini spoj muzike i glume

Fini spoj muzike i glume

2055
0
Podelite

Dečiji orkestar „Piano Forte“ i „Škola glume Andrijane Simović“ pred kraj prošle godine priredili su Novogodišnji matine u užičkoj Narodnoj biblioteci, a potom su imali nastup i 18. januara u Gradskom kulturnom centru u Užicu.

Publika je prošle subote imala priliku da u Gradskom kulturnom centru u Užicu vidi „Priče za laku noć“ koju su izvela deca, polaznici škole glume poznate glumice Andrijane Simović i da čuju prvi užički dečiji orkestar „Piano forte“, koji vodi profesorka violine Sandra Paunović Bogdanović, a koji je izvodio kompozicije poznatih svetskih autora. Andrijana i Sandra su napravile eksperimentalni projekat u kome su spojile dve vrste umetnosti i izvele na scenu preko dvadesetoro dece, potpuno spremnih do poslednje tačke „Zvončići, zvončići“ gde su pokazali spoj muzike i glume i kako Andrijana kaže, izveli „Muzičku predstavu“ koju je publika prvi put videla krajem prošle godine u užičkoj Narodnoj biblioteci.

Škola glume Andrijane Simović počela je da radi u Požegi 2010. godine. Pet godina kasnije svoj rad nastavlja u Gradskom kulturnom centru u Užicu. Mnogi polaznici škole su sada pri kraju studija, a pojedini su već mladi glumci, dramaturzi. Deca u ovoj školi osim glume, uče osnove govora, javnog nastupa, scenskog pokreta.

-Cilj škole je da okupi vršnjake i učini njihovo slobdno vreme zanimljivim i aktivnijim i da im razvije sposobnosti koje su temelj obrazovanja savremenog vremena. Kroz različite vežbe, radi se na osobađanju od treme i dizanju samopouzdanja, a posebno se obraća pažnja na kulturu govora kroz vežbe artikulacije i govorne vežbe- kaže glumica Andrijana Simović.

Sandra Paunović Bogdanović je violinistkinja, profesorka violine, rođena u Beogradu a odrasla u Užicu, Muzičku Akademiju završila u Beogradu, imala veliki broj solo nastupa i projekata koji su između ostalog, dobro poznati užičkoj publici, jednom prilikom je izjavila da cilj umetnosti leži u tome da se deli, prenosi, uči da se oseti.

-Biti umetnik nije lako, ali nije ni teškoća ako u srcu i duši osećate to predivno nešto, onaj momenat izlaska na scenu i deljenje emocija sa svim tim divnim ljudima koji su došli upravo vas da slušaju. Ako to posedujete u sebi, onda imate veliki dar, koji vas uz dosta rada vodi ka putu da postanete umetnik.

Vođena velikom snagom ljubavi prema deci i muzici, Sandra je osnovala svoj Dečiji orkestar, jedan od prvih orkestara za decu u Srbiji.

-Nekako sticajem okolnosti, svoj projekat sam dovela u grad gde sam odrasla. Dozvolu za rad od Ministarstva prosvete u Beogradu, po nemačkoj licenci za rad sa decom od tri godine, dobila sam još kao studentkinja na katedri za violinu. Moj grad od 2011. godine, ima dečiji orketar i sva ta divna deca uživaju u svakom radu, probama, nastupima. Mi rastemo zajedno. Uslovi uvek nedostaju kroz materijalna sredstva ali se trudimo da istrajemo i svaki dinar lično koliko mogu ulažem u opremu, a iz dana u dan se nadam da će neko imati sluha da podrži moju ideju. Takođe, moram napomenuti, da smo radili niz humanitarnih projekata, a između ostalog dva koncerta sa radionicom gde su sredstva koja su prikupljena, predata Školi za decu ometenu u razvoju, a za kupovinu opreme koja im je neophodna kao deo finansiranja stola za stoni tenis. Sve je to sigurno jako malo, ali sam zadovoljna i srećna da naša grupa učestvuje u malim stvarima koje nekome mnogo znače – navodi Sandra Paunović Bogdanović.